ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Αύξηση 21,9% στα καθαρά κέρδη για το α’ εξάμηνο του 2021

 ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Αύξηση 21,9% στα καθαρά κέρδη για το α’ εξάμηνο του 2021


Οι επενδύσεις του α’ εξαμήνου υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τον ετήσιο σχεδιασμό, ξεπερνώντας τα 14,5 εκ. € 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ ενέκρινε τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2021.
Συγκεκριμένα, η διείσδυση του φυσικού αερίου συνεχίστηκε και κατά το α΄ εξάμηνο του 2021 ξεπερνώντας το 64% του πληθυσμού στις περιοχές της Αδείας, καθώς σημειώθηκε δυναμική ανάπτυξη της αγοράς με την υπογραφή 9.970 νέων συμβάσεων σύνδεσης, αυξημένων κατά 20,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
Σημαντική ήταν η αύξηση στους διανεμηθέντες όγκους φυσικού αερίου, οι οποίοι ανήλθαν σε 313,2 εκατ. Nm3, αυξημένοι κατά 12,7% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2020, ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης της καταναλωτικής βάσης και της σύνδεσης μεγάλων καταναλωτών και ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Οι αλματώδεις ρυθμοί ανάπτυξης της Εταιρείας είναι απόρροια του στοχευμένου αναπτυξιακού της σχεδιασμού με γνώμονα τη συνεχή βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τελικούς καταναλωτές και χρήστες διανομής αλλά και της ραγδαίας πτώσης των τιμολογίων χρήσης του δικτύου, η οποία για το 2021 άγγιξε το 21% στην οικιακή χρήση και το 56% στη βιομηχανική προσφέροντας πολλαπλά οικονομικά πλεονεκτήματα στους καταναλωτές.
Εξίσου σημαντικά ήταν και τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση του φυσικού αερίου στις περιοχές της Αδείας, καθώς μόνο κατά το α’ εξάμηνο του 2021 εξοικονομήθηκαν περισσότεροι από 365,5 χιλ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα και πάνω από 2,1 χιλ. τόνοι διοξειδίου του θείου. Η Αυξανόμενη διείσδυση του φυσικού αερίου σε μια μεταβατική περίοδο για την εθνική οικονομία, την ενέργεια και το περιβάλλον, παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια για την ανάκαμψη και την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Πολιτείας.
Η Εταιρεία συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδιασμού, σεβόμενη το νομικό, ρυθμιστικό πλαίσιο και τις αποφάσεις της Αρχής, με συνεπή και πλήρη εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που βασίζεται στην αποδοτική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Κατά το α΄ εξάμηνο του έτους, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ τήρησε το εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης, κατασκευάζοντας δίκτυα υψηλών προδιαγραφών, με γνώμονα την ασφάλεια και την τεχνική αρτιότητα. Παράλληλα πέτυχε εξορθολογισμό στα κόστη, πάντοτε σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από τη ΡΑΕ δαπάνες χωρίς να επιβαρύνει την τιμή διανομής για τους τελικούς καταναλωτές. Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε και η επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η οποία εγγυάται την ασφαλή και αδιάλειπτη λειτουργία του δικτύου διανομής.
Οι επενδύσεις του α’ εξαμήνου υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τον ετήσιο σχεδιασμό, ξεπερνώντας τα 14,5 εκ. €, αυξημένες κατά 15,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ έως το τέλος του έτους, αναμένεται η πλήρης υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος. Η Εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στην ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών φυσικού αερίου και σε καινοτόμες τεχνολογίες υποστηρίζοντας παράλληλα την εν εξελίξει διαδικασία προς τον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Μια διαδικασία άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενεργειακή μετάβαση, καθώς πέραν της αύξησης της αποδοτικότητας, η ψηφιοποίηση – αυτοματοποίηση των λειτουργιών και η ευελιξία των υποδομών και του δικτύου θα επιτρέψει τη μελλοντική ενσωμάτωση των ανανεώσιμων αερίων. Αναδεικνύεται έτσι ο κρίσιμος ρόλος των δικτύων διανομής ανοίγοντας το δρόμο προς την απανθρακοποίηση του τελικού ενεργειακού μίγματος συμβάλλοντας παράλληλα στην επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων βιωσιμότητας για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Οι ισχυρές επιδόσεις της ΕΔΑ ΘΕΣΣ αντικατοπτρίζονται και στα οικονομικά της αποτελέσματα, καθώς ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας ανήλθε σε 36,8 εκ. € ξεπερνώντας τον προϋπολογισμό κατά 7,9% ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) για το α’ εξάμηνο άγγιξαν τα 26,6 εκ. €, σημειώνοντας αύξηση κατά 14,3% σε σχέση με τον προϋπολογισμό. Τέλος, τα καθαρά κέρδη της Εταιρείας, διαμορφώθηκαν στα 13,8 εκ. €., αυξημένα κατά 21,9% συγκριτικά με τα επίπεδα του προϋπολογισμού.
Ολοκληρώνοντας τη Συνεδρίαση, προγραμματίστηκε η σύγκληση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης για την έγκριση της διάθεσης των μερισμάτων για τη χρήση του 2020 προς τους μετόχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ