Επιτροπή Ανταγωνισμού: Υπέρ μιας τέταρτης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Υπέρ μιας τέταρτης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας

Μία αξιόπιστη τέταρτη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών δεδομένων κινητού δικτύου στην Ελλάδα, αναφέρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε πολυσέλιδη μελέτη της για την ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών δεδομένων στην αγορά.

Στη μελέτη που συντάχθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής από την εταιρεία ερευνών Rewheel αναφέρεται πως σε μια πιθανή είσοδο τέταρτου παρόχου «οι καταναλωτές στην Ελλάδα, ήδη από το 2021 κατά πάσα πιθανότητα, θα μπορούσαν να αγοράσουν σε προσιτές τιμές (15 έως 30 ευρώ το μήνα) προγράμματα κινητής, προγράμματα ευρυζωνικής κινητής και προγράμματα ασύρματων οικιακών ευρυζωνικών συνδέσεων, με πολλά ή απεριόριστα δεδομένα. Εάν υλοποιηθεί, μια τέτοια εξέλιξη θα βελτιώσει κατά πολύ την κατάταξη της Ελλάδας όσον αφορά στη σταθερή και κινητή ευρυζωνική σύνδεση (επί του παρόντος η Ελλάδα κατατάσσεται ως η λιγότερο ανταγωνιστική αγορά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ28) και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αφύπνιση της ελληνικής ψηφιακής οικονομίας».

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αμφισβητεί τον ισχυρισμό ότι οι τιμές των υπηρεσιών συνδέονται με το γεωφυσικό ανάγλυφο, την πυκνότητα του πληθυσμού ή την έκταση της χώρας. «Η Ελλάδα, ο Καναδάς και η Μάλτα συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών της ΕΕ των 28 και του ΟΟΣΑ με τις πιο ακριβές υψηλές τιμές δεδομένων κινητού δικτύου. Μπορεί κανείς να υποστηρίξει με αξιοπιστία ότι οι τιμές δεδομένων κινητού δικτύου στη Μάλτα ήταν και εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές λόγω της χαμηλής πυκνότητας πληθυσμού ή του δύσκολου εδάφους; Η Μάλτα είναι ένα μικρό νησί που δεν υπερβαίνει τα 27 χιλιόμετρα σε μήκος και τα 15 χιλιόμετρα σε πλάτος, ενώ η πυκνότητα του πληθυσμού της είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζουν στο μικρό νησί της Μάλτας. Παρά το σχετικά χαμηλό γενικό επίπεδο τιμών καταναλωτή (σχεδόν πανομοιότυπο με την Ελλάδα), την πολύ υψηλή πυκνότητα πληθυσμού, τη μικροσκοπική έκταση43και το αρκετά επίπεδο έδαφος (το υψηλότερο σημείο στη Μάλτα είναι 253 μέτρα), οι τιμές κινητής σύνδεσης στη Μάλτα ήταν και εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές».

Η Επιτροπή αναφέρεται επίσης στις διεργασίες που γίνονται σε νομοπαρασκευαστικό επίπεδο σχετικά με το πώς μπορούν να κατανεμηθούν οι αρμοδιότητες μεταξύ της ίδιας και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που σήμερα ασκεί πλήρη ρυθμιστικό έλεγχο στην αγορά τηλεπικοινωνιών.

Η σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή μπορεί να προτείνει «πως η αρμοδιότητα εφαρμογής της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα –η οποία ανήκει σήμερα στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕΤΤ -θα πρέπει να μοιραστεί μεταξύ της Επιτροπής Ανταγωνισμού (εκ των υστέρων εφαρμογή του δικαίου ανταγωνισμού και έλεγχος συγκεντρώσεων) και της ΕΕΤΤ (εκ των προτέρων ρυθμιστικός ρόλος και υποστηρικτικός -συμβουλευτικός ρόλος στις συγκεντρώσεις επιχειρήσεων). Εάν η πρόταση αυτή εγκριθεί από την ελληνική κυβέρνηση και αποτυπωθεί στο νόμο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έχει την εντολή να διενεργεί έρευνες στον κλάδο και να επιβάλλει εκ των υστέρων διορθωτικά μέτρα εφόσον εντοπίσει προβλήματα στη λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά παροχής δεδομένων κινητού δικτύου». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπάρχουν δύο ρυθμιστικές αρχές που θα εποπτεύουν τις τηλεπικοινωνίες στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ