Ποιοι επαγγελματίες έμειναν χωρίς τα 800 ευρώ και γιατί – Το σχέδιο ενίσχυσης για τον Μάιο

Κλείδωσε η ημερομηνία καταβολής της επιτρεπτέας προκαταβολής σε 90.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Ποιοι επαγγελματίες έμειναν χωρίς τα 800 ευρώ και γιατί – Το σχέδιο ενίσχυσης για τον Μάιο

Με το… παράπονο έμειναν περίπου 90.000 επαγγελματίες οι οποίοι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμών χθες έμειναν χωρίς την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι από αυτούς, θα πληρωθούν μόνο όσοι έκαναν λάθος IBAN. Όσο για τον Μάιο, θα υπάρξει επανάληψη της καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης η οποία όμως θα υπολογίζεται ανά ημέρα (17,8 ευρώ για κάθε μέρα μη λειτουργίας). Θα αφορά μόνο σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και σε όσους επαγγελματίες δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Την Δευτέρα η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Μετά και τον χθεσινό δεύτερο γύρο πληρωμών, το επίδομα των 800 ευρώ εισέπραξαν συνολικά 473.959 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις με έως και 20 άτομα προσωπικό. Δεν ικανοποιήθηκαν περίπου 90.000 αιτήσεις για τους ακόλουθους λόγους:

  • 21000 παρέμεναν σε καθεστώς αδράνειας αλλά παρ’ όλα αυτά έκαναν αίτηση
  • 35000 δεν είχαν ΚΑΔ που να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των δικαιούχων.
  • 26000 εντοπίστηκαν με μηδενικές φορολογικές δηλώσεις (κυρίως ΦΠΑ)
  • 2000 είχαν κάνει λάθος στον IBAN
  • 7000 έκαναν αίτηση παρά το γεγονός ότι απασχολούσαν περισσότερους από 20 εργαζόμενους

Για τον μήνα Μάιο, θα υπάρξει επανάληψη της καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ενώ θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση με νέους ΚΑΔ. Επίσης, θα γίνει νέος γύρος αιτήσεων από τις επιχειρήσεις τόσο για τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής (μέσω ΕΡΓΑΝΗΣ) όσο και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις που θα μπορούν να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Αυτή θα υπολογίζεται με 17,8 ευρώ για κάθε ημέρα μη λειτουργίας και συνολικά θα φτάνει στα 534 ευρώ για όλο τον Μάιο. Όσον αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή, η πλατφόρμα για τις αιτήσεις ανοίγει άμεσα και η καταβολή των δανείων προγραμματίζεται για την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.