ΕΛΠΕ: Μείωση ζήτησης ενεργειακών προϊόντων έως το 2050

ΕΛΠΕ: Μείωση ζήτησης ενεργειακών προϊόντων έως το 2050

Ξεκάθαρο κανονιστικό πλαίσιο και συνθήκες που θα διασφαλίσουν υψηλή ανταγωνιστικότητα σε όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομίας ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια Ανδρέας Σιάμισιης προκειμένου ο κλάδος της Ενέργειας να αποτελέσει έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της χώρας τις επόμενες δεκαετίες.

Μιλώντας στο "Athens Investment Forum 2019", ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι έως το 2050 προβλέπεται σημαντική μείωση συνολικά για τη ζήτηση ενεργειακών προϊόντων (ΕΕ -18% & Ελλάδα -27%), πλήρης απεξάρτηση από λιγνίτη, ενίσχυση του μεριδίου φυσικού αερίου ως «καυσίμου μετάβασης» και σταδιακή αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Σε αυτό το περιβάλλον, σχεδόν το ήμισυ της ενεργειακής ζήτησης έως και το 2050 θα συνεχίζει να καλύπτεται από υγρά καύσιμα, καθιστώντας την Ευρώπη ευάλωτη και εξαρτώμενη σε γεωπολιτικό επίπεδο. Δεν πρέπει λοιπόν να δαιμονοποιούνται οι υδρογονάνθρακες, γιατί υποχρεωτικά θα κατέχουν και τις επόμενες δεκαετίες ένα απαραίτητο κομμάτι στο ενεργειακό ισοζύγιο των κρατών-μελών» τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σιάμισιης επισήμανε την αυξημένη σημασία των πρόσφατων ανακαλύψεων στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου που είναι η μόνη ουσιαστικά περιοχή στην ΕΕ με νέες ανακαλύψεις, αλλά και την πιθανότητα για εντοπισμό κοιτασμάτων αντίστοιχου μεγέθους και στον ελλαδικό χώρο, η αξιοποίηση των οποίων θα γίνει με ύψιστη μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος και σε πλήρη εναρμόνιση με την πολύ αυστηρή ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ