Τραμπ και Τριντό αρνούνται ανάμειξη στην υπόθεση Huawei

Τραμπ και Τριντό αρνούνται ανάμειξη στην υπόθεση Huawei

Ο Καναδάς δεν έχει καμία ανάμειξη στη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό.

Η είδηση για τη σύλληψη της Μενγκ Γουανζού, οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της Huawei, προκάλεσε ανησυχία χθες στις διεθνείς αγορές. Υπήρξαν φόβοι για επιπτώσεις στην εκεχειρία των 90 ημερών που συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των διμερών εμπορικών τους σχέσεων.

Η Γουανζού συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Οτάβα μετά από ένταλμα σύλληψης των ΗΠΑ που κατηγορούν την Huawei πως παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.

Η σύλληψη της Γουανζού φαίνεται να σχετίζεται με το οικονομικό σκέλος της έρευνας. H Huawei κατηγορείται πως έκανε χρήση ενός πολύπλοκου οικονομικού δικτύου ώστε να κρύβει τις συναλλαγές της με το Ιράν.

Από την υπόθεση παίρνει αποστάσεις και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντοναλντ Τραμπ μέσω αξιωματούχων που δηλώνουν πως δεν γνώριζε για το ένταλμα και την επικείμνη σύλληψη της Γουανζού.

Παράλληλα, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως η Huawei κατέληξε σε συμφωνία με τη Βρετανία και θα διορθώσει ευπάθειες και κενά ασφαλείας που έχουν εντοπιστεί στον τηλεπικοινωνιακό της εξοπλισμό. Η Βρετανία είχε προειδοποιήσει την Huawei πως αν δεν ακολουθούσε τις συστάσεις της θα την απέκλειε από τους διαγωνισμούς των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για τον εξοπλισμό δικτύων 5ης γενιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ