Έπεσαν οι υπογραφές για τη διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου

Έπεσαν οι υπογραφές για τη διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου

Υπεγράφησαν χθες οι συμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου μήκους 174 χλμ.

Το έργο αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια και υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο με συνολικό μήκος 174 χλμ, δήλωσε ο πρέοδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης. Το μέγιστο βάθος πόντισης θα φτάσει τα 1.000 μέτρα και το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020.

"Πρόκειται για εμβληματικό project που σηματοδοτεί τον μετασχηματισμό του ΑΔΜΗΕ όχι μόνο σε εταιρεία με τις νησιωτικές διασυνδέσεις στο επίκεντρό της, αλλά και σε εταιρεία στην αιχμή της τεχνολογίας”, δήλωσε ο κ. Μανουσάκης και ανέφερε πως το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ θα δανειοδοτηθεί και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τόνισε τέλος ότι ο συνδυασμός της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου με τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής που υλοποιεί η «Αριάδνη Interconnection» εγγυώνται την ενεργειακή ασφάλεια για της Κρήτης για τις επόμενες δεκαετίες.

Στη σχετική ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει πως υπεγράφησαν χθες τέσσερις συμβάσεις, συγκεκριμένα:

1.ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και Fulgor για το πρώτο εκ των δυο κυκλωμάτων της υποβρύχιας διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου και τις υπόγειες διασυνδέσεις στην Πελοπόννησο (έργο ύψους 140,2 εκατ ευρώ).

2.ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και Prysmian Powerlink για το δεύτερο κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου (έργο ύψους 125,9 εκατ ευρώ). Για λογαριασμό της Prysmian υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Hakan Osmen.

3.ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και Ελληνικών Καλωδίων για τις υπόγειες διασυνδέσεις της Κρήτης στο πλαίσιο της διασύνδεσής της με την Πελοπόννησο (έργο ύψους 41,09 εκατ ευρώ). Ο όμιλος Ελληνικά Καλώδια εκπροσωπήθηκε από τον γενικό διευθυντή κ. Αλέξη Αλεξίου.

4. ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή του νέου Τερματικού Σταθμού Μετάβασης-Αντιστάθμισης στην Πελοπόννησο και την αναβάθμιση του υφιστάμενου Υποσταθμού στην περιοχή των Χανίων (έργο ύψους 18,5 εκατ). Η ΤΕΡΝΑ εκπροσωπήθηκε από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο κ. Γιώργο Περδικάρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ