Η ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ και οι... υποψίες για αθέμιτο ανταγωνισμό

Τα οικονομικά προβλήματα των ΕΛΤΑ, οι ουρές των αγανακτισμένων καταναλωτών και τα "πάρε-δώσε" στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Η ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ και οι... υποψίες για αθέμιτο ανταγωνισμό

Η μία ΔΕΚΟ επιδοτεί την άλλη νοθεύοντας τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και προκαλώντας παράλληλα απίστευτη ταλαιπωρία σε εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές. Ο λόγος για τη ΔΕΗ που ανέχεται από τον περασμένο Μάρτιο τα ΕΛΤΑ να παρακρατούν ποσά της τάξης των 50 με 60 εκατ. ευρώ τα οποία της οφείλονται από λογαριασμούς ρεύματος που πλήρωσαν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις μέσω των ταχυδρομείων. Και μπορεί η κατάσταση να βαίνει προς εκτόνωση με τα ΕΛΤΑ διαρρέουν πως μετέφεραν στη δημόσια επιχείρηση 22,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, εγείρονται σειρά ερωτημάτων ως προς τη στάση των δύο ΔΕΚΟ καθώς και της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Ειδικότερα, τα ΕΛΤΑ, όπως είχαν πράξει και πέρυσι τέτοια εποχή, παρακράτησαν ουσιαστικά από τις αρχές Μαρτίου έως και την περασμένη εβδομάδα χρηματικά ποσά που υπολογίζονται γύρω στα 50 με 60 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες καταναλωτές της ΔΕΗ που επέλεξαν τα ταχυδρομεία για την πληρωμή των λογαριασμών τους να λαμβάνουν τους επόμενους διαπιστώνοντας με έκπληξη πως είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές... Αν και ήταν συνεπείς στις προθεσμίες εντούτοις έβλεπαν στις αναλυτικές χρεώσεις των εντύπων να έχουν απλήρωτα ποσά και να απειλούνται με διακοπή ηλεκτροδότησης…

Ουρές ατελείωτες σχηματίζονταν στα γκισέ των καταστημάτων των δύο δημόσιων επιχειρήσεων από αγανακτισμένους καταναλωτές οι οποίοι έψαχναν να βρουν το δίκιο τους και αναγκάζονταν να αποδείξουν ότι δεν είναι μπαταχτσήδες. Για όλο αυτό το χρονικό διάστημα κανείς από τις διοικήσεις των δύο ΔΕΚΟ δεν βγήκε επίσημα να δώσει μία εξήγηση. Όπως επίσης ούτε από τους αρμόδιους υπουργούς, για τα ΕΛΤΑ ο Νίκος Παππάς και τη ΔΕΗ ο Γιώργος Σταθάκης.

Όταν το θέμα άρχιζε να παίρνει δημοσιότητα μετά και από πλειάδα καταγγελιών που δέχτηκε ο Συνήγορος του Καταναλωτή, τότε, και για την ακρίβεια στις 10 Μαίου εμφανίστηκε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Με επιστολές της προς όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (όχι δηλαδή μόνο στη ΔΕΗ αλλά και στους ιδιώτες) αναζητούσε να δει την έκταση του προβλήματος. Με πιο απλά λόγια, εκ των υστέρων η ΡΑΕ ερευνούσε δι’ αλληλογραφίας να μάθει αν κι άλλες εταιρίες έχουν πρόβλημα μη απόδοσης χρηματικών ποσών από τρίτους που αναλαμβάνουν να εισπράττουν λογαριασμούς ρεύματος.

Τότε με δημόσια ανακοίνωση της η ΔΕΗ αν και βίωνε το πρόβλημα παραδέχτηκε ότι εδώ και σχεδόν ένα χρόνο έρχεται αντιμέτωπη με την παρακράτηση των χρημάτων που της οφείλονται από τα ΕΛΤΑ. Τα ερωτήματα που τίθενται από αρμόδιους παράγοντες είναι γιατί η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού δεν προχώρησε στη λήψη δικαστικών μέτρων σε βάρος των Ταχυδρομείων, όπως άλλωστε το είχε πράξει πέρυσι, με την αποστολή εξωδίκου.

Τα ΕΛΤΑ ως γνωστόν έχουν τρομερά ζητήματα με την άσχημη οικονομική κατάσταση. Συνεπώς, τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών λειτουργίας, όπως για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Βρίσκονται ουσιαστικά στα όρια της χρεοκοπίας, ενώ παράλληλα το δημόσιο και δη ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεν έχει αποδώσει και τα οφειλόμενα ποσά από την παροχή καθολικής υπηρεσίας. Τα 22,4 εκατ. ευρώ που εισέπραξαν είναι μέρος έναντι χρημάτων 50 εκατ. ευρώ ετησίως που θα πρέπει το κράτος να πληρώνει.

Πέραν αυτών, το μεγάλο ερώτημα είναι πως οι αρμόδιες αρχές, κι εν προκειμένω η ΡΑΕ αλλά κι ενδεχομένως και η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχουν παρέμβει με ελέγχους για την πιθανότητα παραβίασης των συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τα ΕΛΤΑ έχουν κάνει και εταιρία προμήθειας ρεύματος συμμετέχοντας στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, αγοράζοντας από τη ΔΕΗ ποσότητες ενέργειας ώστε να μπορεί να διαμορφώνει προϊόντα πώλησης στους καταναλωτές.

Στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν και οι ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας οι οποίες αγοράζουν ποσότητες δαπανώντας σημαντικά ποσά χρησιμοποιώντας κεφάλαια κίνησης. Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς τα ΕΛΤΑ χτυπούν υψηλές ποσότητες ρεύματος στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, και μάλιστα δυσανάλογες σε σχέση με το μερίδιο αγοράς που έχουν. Μετά βίας φτάνει στο 0,6%. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο και για προσφερόμενες τιμές προς τους πελάτες τους για την παροχή ρεύματος ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με την οικονομική δυνατότητα που έχουν.

Συνεπώς, οι υποψίες πολλών, περιστρέφονται γύρω από το αν τελικά η ΔΕΗ επιδοτεί (εμμέσως με την ανοχή στην παρακράτηση των λογαριασμών των νοικοκυριών) τα ΕΛΤΑ στην αγορά ρεύματος, ώστε το δημόσιο να φρενάρει το άνοιγμα του ανταγωνισμού.

Και φυσικά η σιωπηρή ανοχή που καταγράφηκε στους δυόμισι μήνες από τα αρμόδια υπουργεία και τις εποπτικές αρχές ενισχύει τις προαναφερόμενες υπόνοιες περί νόθευσης του ανταγωνισμού.

Σημειωτέον ότι τα ΕΛΤΑ έχουν μπει στη μαύρη λίστα του Υπερταμείου ως προς την οικονομική πορεία τους και την ανάγκη εξυγίανσης της επιχείρησης. Για το 2016 (οικονομικά αποτελέσματα του 2017 δεν έχουν δημοσιευτεί) ο κύκλος εργασιών της εταιρία είναι μειωμένος. Έπεσε στα 311,8 εκατ. ευρώ από 337 το 2015 και από 370 εκατ. ευρώ το 2014.

Το πλέον ανησυχητικό για την εταιρία, όπως σημειώνει και το Υπερταμείο, είναι «οι σημαντικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες την τελευταία τετραετία. Τα ΕΛΤΑ το 2016 είχαν αρνητικές ταμειακές ροές 22,4 εκατ. ευρώ, το 2015 23,9 εκατ., το 2014 26,2 εκατ. ευρώ και το 2013 ήταν στα -44,6 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων επίσης μειώνεται διαρκώς έχοντας καταλήξει το 2016 στα 28,1 από 41,8 το 2015 και 50,6 εκατ. ευρώ το 2014».

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ