Εν αναμονή του «λευκού καπνού» για τον ΔΕΣΦΑ

Ακόμη συνεχίζεται ο έλεγχος των δικαιολογητικών

Εν αναμονή του «λευκού καπνού» για τον ΔΕΣΦΑ


Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν ούτε αυτήν την εβδομάδα οι φάκελοι με τις δεσμευτικές προσφορές των δύο κοινοπραξιών που διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελέγχονται εξονυχιστικά όλα τα δικαιολογητικά των δύο υποψηφίων σχημάτων, καθώς δε θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφισβήτηση ή λαβή για πιθανές προσφυγές που θα καθυστερήσουν ή ακόμη και θα μπλοκάρουν την πώληση.

Οι δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ υπενθυμίζεται ότι είναι η μία της ιταλικής Snam, της βελγικής Fluxys και της ισπανικής Enagas και η δεύτερη, της ισπανικής Reganosa, της ρουμάνικης Transgaz και της EBRD.

Εκτιμήσεις παραγόντων που εμπλέκονται στην αποκρατικοποίηση θέλουν τις προσφορές των δύο σχημάτων να κινούνται στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ. Κάτι βέβαια που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί πριν το άνοιγμα των φακέλων. Το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην αξιολόγησή τους με βάση τις ανεξάρτητες αποτιμήσεις, τις οποίες επίσης θα γνωρίζει την ίδια μέρα με την αποσφράγιση των προσφορών.

Στην αγορά επίσης προβληματισμός επικρατεί αναφορικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η περίοδος της απουσίας διακυβέρνησης στην Ιταλία, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. Κι αυτό, στο ενδεχόμενο που ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ οδηγηθεί στον δεύτερο γύρο προσφορών και εφόσον η κοινοπραξία με επικεφαλής τη Snam κληθεί να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της.

Να σημειωθεί ότι εντυπωσιακή αύξηση κατά 149,4% παρουσίασε η κερδοφορία του ΔΕΣΦΑ για το 2017, ενώ μεγάλη άνοδο κατέγραψαν ο κύκλος εργασιών και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του Διαχειριστή έρχονται να επιβεβαιώσουν τις υπεραξίες του αλλά και τις προσδοκίες των μετόχων του (δημόσιο και ΕΛ.ΠΕ) για υψηλό τίμημα στον διαγωνισμό πώλησης του 66%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που έχει δημοσιεύσει ο ΔΕΣΦΑ, τα έσοδα από πωλήσεις το 2017 ανέβηκαν κατά 58% και έκλεισαν στα 268,6 εκατ. ευρώ από 169,6 εκατ. ευρώ. Το καθαρό κέρδος χρήσης εκτινάχθηκε κατά 149,4% και για την ακρίβεια, έκλεισε στα 85,6 εκατ. ευρώ από 34,6 εκατ. το 2016.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό τα ταμειακά διαθέσιμα, το 2017 αυτά ήταν στα 227,7 εκατ. ευρώ έναντι 145,8 εκατ. ευρώ. Ήταν δηλαδή περισσότερα κατά 56,1%. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο μέγεθος, αφενός, καταδεικνύει την ισχυρή θέση στην οποία βρίσκεται ο ΔΕΣΦΑ, και αφετέρου, κάποιοι σημειώνουν πως μπορεί να αποτελέσει και το «κλειδί» για τη διαμόρφωση του τελικού τιμήματος ως προς την εξαγορά του 66%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ