Ξεπλοκάρει η επένδυση της Enel για τα αιολικά

Το ΣτΕ έδωσε το «πράσινο φως»

Ξεπλοκάρει η επένδυση της Enel για τα αιολικά

Μια επένδυση που είχε πέσει «θύμα» της γραφειοκρατίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων για 12 χρόνια φαίνεται ότι ξεμπλοκάρει.

Πρόκειται για την κατασκευή οκτώ αιολικών πάρκων συνολικής ισχύς 167 MW στον Καφηρέα της Εύβοιας από τη θυγατρική της ιταλικής Enel, την Εnel Green Power Hellas, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Το ΣτΕ έδωσε το «πράσινο φως» για την κατασκευή της συστοιχίας αιολικών πάρκων στον Καφηρέα στη Νότια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες απέρριψε την προσφυγή που είχαν καταθέσει κάτοικοι της Καρύστου με τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας, ζητώντας να ακυρωθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.

Η εταιρεία έχει ήδη λάβει τα σχετικά επίσημα έγγραφα, ενώ σχεδιάζει να επανεκκινήσει άμεσα τις εργασίες κατασκευής. Το έργο στον Δήμο Καρύστου θα αποτελείται από 8 πάρκα και 73 ανεμογεννήτριες. Όταν θα ολοκληρωθεί, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του θα αγγίζει τα 154 MW, με συνέπεια να αποτελεί το μεγαλύτερο σύμπλεγμα αιολικών πάρκων στη χώρα.

Η ετήσια παραγωγή του εκτιμάται σε 483 GWh (γιγαβατώρες) τον χρόνο, μία ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση περίπου 129.000 ελληνικών νοικοκυριών. Έτσι, αναμένεται πως σε ετήσια βάση θα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 433.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Για τη δημιουργία του θα απαιτηθούν κεφάλαια περίπου 300 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που το καθιστά μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις των τελευταίων χρόνων. Η παραγόμενη ενέργεια θα αποπληρώνεται με βάση την εικοσαετούς διάρκειας σύμβαση αγοράς ενέργειας, που έχει συνάψει η Green Power Hellas με τον ΛΑΓΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ