Η βιομηχανία τροφίμων που κάνει αυξήσεις μισθών

Υψηλότερα κέρδη για την Μέλισσα-Κίκιζας παρά την μείωση εσόδων - Τα οφέλη για τους εργαζόμενους

Η βιομηχανία τροφίμων που κάνει αυξήσεις μισθών

Aνήκει στις βιομηχανίες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη χώρα, ενώ έχει βραβευτει πολλές φορές ως η εταιρεία με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. Ποις είναι ο λόγος; 

Η Μέλισσα Κίκιζας γεννήθηκε το 1947 από το όραμα του Αλέξανδρου Κίκιζα να δημιουργήσει μια βιομηχανία τροφίμων η οποία να αναδεικνύει τις πρώτες ύλες του τόπου μας, μετατρέποντάς τες σε προϊόντα υψηλής ποιότητας. Σήμερα, η εταιρεία απορροφά ετησίως 100.000 τόνους από τα άριστης ποιότητας τοπικά σιτάρια. Το καθετοποιημένο συγκρότημα μύλου και μακαρονοποιείου στη Λάρισα παράγει ετησίως περισσότερους από 52.000 τόνους ζυμαρικών και η εταιρεία έχει επενδύσει περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, καταφέρνοντας παράλληλα να διατηρήσει τον δανεισμό της μηδενικό. Οι εξαγωγές της αντιπροσωπεύουν το 20% του τζίρου της και εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως.
Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, η Μέλισσα έχει κρατήσει σταθερό τον αριθμό των εργαζομένων της χωρίς να προχωρήσει σε απολύσεις ή σε μειώσεις αποδοχών. Αντιθέτως για τα τρία τελευταία συναπτά έτη (2015-2016-2017) δόθηκαν αυξήσεις, ενώ τον Δεκέμβριο του 2016 όλο το προσωπικό της ΜΕΛΙΣΣΑ πήρε και επιπλέον bonus τον μισό μισθό του. Η εταιρεία έχει θεσμοθετήσει 12 υποτροφίες που δίνονται μετά από διαδικασία κλήρωσης σε παιδιά εργαζομένων και οι οποίες καλύπτουν μέρος των διδάκτρων για μάθηση ξένων γλωσσών. Από το 2015 δίνονται βραβεία €300 στα παιδιά των εργαζομένων που είτε μπήκαν στο Πανεπιστήμιο είτε πέτυχαν σημαντικές διακρίσεις σε κάποιο άθλημα. Η εταιρεία προσφέρει ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό ως δώρο γάμου, στη γέννηση παιδιών η εταιρεία προσφέρει χρηστικά δώρα, Χριστούγεννα και Πάσχα δίνονται σε συσκευασίες πουγκιών τα προϊόντα που έχουν λανσαριστεί πρόσφατα στην αγορά και κάθε δύο μήνες προσφέρονται σε όλους δωρεάν ζυμαρικά της επιλογής τους.
Και το 2016 η Μέλισσα συνέχισε την εξαιρετική της πορεία, καθώς υπήρξε σημαντική αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 2,1% σε σχέση με το 2015 και ειδικά των εξαγωγών κατά 13,1%.
Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα 60,1 εκατ. ευρώ περίπου παρουσιάζοντας μείωση 3,3% σε σχέση με το 2015, λόγω μειώσεων στην τελική τιμή πώλησης των προϊόντων που οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών των α’ υλών και στις αυξημένες προσφορές προς τον καταναλωτή.
Η χρήση υπήρξε ιδιαίτερα κερδοφόρα για τον Όμιλο παρόλη την μικρή μείωση του κύκλου εργασιών. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 3,5 εκατ. ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ το 2015.
Η βελτίωση αυτή οφείλεται στην μείωση της τιμής αγοράς των πρώτων υλών (σιτάρι - σιμιγδάλι), στη βελτίωση του μείγματος πωλήσεων, στα επιτυχημένα λανσαρίσματα νέων προϊόντων και στην συγκράτηση μέρους των λειτουργικών δαπανών που υπερκάλυψαν την μείωση του κύκλου εργασιών.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, κύριο χαρακτηριστικό της κλειόμενης χρήσης ήταν οι ανακατατάξεις στο χώρο του λιανικού εμπορίου. Η
απορρόφηση - συγχώνευση παλαιών μεγάλων αλυσίδων από τους ανταγωνιστές τους οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση την αγορά. Ταυτόχρονα, αυτή η διαδικασία δημιούργησε σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις στους προμηθευτές τους μεσώ της αναγκαστικής απομείωσης απαιτήσεων.
Η Διοίκηση προβλέπει ότι ο Όμιλος το 2017 θα συνεχίσει την θετική πορεία και θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών, παρά τις όποιες αβεβαιότητες στην εγχώρια και εξωτερική αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ