Καλύτερες επιδόσεις κερδών στις εταιρείες από γυναίκες επικεφαλής

Καλύτερες επιδόσεις κερδών στις εταιρείες από γυναίκες επικεφαλής

Δείχνουν επιμονή και εργατικότητα, ενώ θεωρούν ως τη σημαντικότερη ανταμοιβή τους την προσωπική ανάπτυξη (72%), την καταξίωση και αναγνώριση τους στο επαγγελματικό περιβάλλον.

Oι εταιρείες με Γυναίκες επικεφαλής παρουσίασαν πολύ καλύτερες επιδόσεις κερδοφορίας, σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων, με βάση έρευνα της ICAP Group με αντικείμενο τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Στην έρευνα συμμετείχαν Γυναίκες Επιχειρηματίες ή/και Ανώτατα Στελέχη από τις 1.150 μεγαλύτερες εταιρείες που διευθύνονται από γυναίκες βάσει κύκλου εργασιών 2015-2016.

Το δείγμα περιείχε 178 επιχειρήσεις (το 15,5% του πληθυσμού της έρευνας) από διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας (βιομηχανία, εμπόριο, υπηρεσίες), που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Δήλωση του Νικήτα Κωνσταντέλλου, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Εταιρειών ICAP:

"Ενισχύεται η διείσδυση των γυναικών στις ανώτερες βαθμίδες της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής, επιβεβαιώνοντας τη σταδιακά αυξανόμενη αποδοχή των γυναικών στις διοικήσεις των επιχειρήσεων. Έτσι, 6.476 εταιρείες έχουν στο τιμόνι τους Γυναίκες (ποσοστό 23,6% επί συνόλου 27.406 εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό την περίοδο 2015-2016), μερίδιο αυξημένο σε σχέση με την περσινή μελέτη (22,4%).

Βασικό χαρακτηριστικό της Γυναικείας παρουσίας στο τιμόνι των επιχειρήσεων είναι ότι, αυτή εντοπίζεται κυρίως σε εταιρείες μικρότερου μεγέθους. Έτσι, συναντάμε Γυναίκες στην κορυφή στο 25,4% του συνόλου των πολύ μικρών εταιρειών (με κύκλο εργασιών < 2 εκατ.), ενώ στις μεγάλου μεγέθους εταιρείες (> 50 εκατ.) το ποσοστό των γυναικών που διοικούν περιορίζεται σε 11,6%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, οι εταιρείες με Γυναίκες επικεφαλής παρουσίασαν πολύ καλύτερες επιδόσεις κερδοφορίας, σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το 2015 εμφάνισαν εντυπωσιακή αύξηση καθαρών κερδών (47%), με συνέπεια τα κέρδη τους να καλύψουν μερίδιο σχεδόν 32% στα αντίστοιχα κέρδη που αντιστοιχούν στο σύνολο των εταιρειών. Επίσης, πέτυχαν ένα περιθώριο κέρδους EBITDA 9,8%, έναντι αντίστοιχου δείκτη 8,6% του συνόλου των εταιρειών.

Οι υψηλές επιδόσεις σε επίπεδο κερδοφορίας επιβεβαιώνονται και σε άλλη Έκδοση της ICAP με τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες του 2015 : από τις 500 αυτές εταιρείες, το 9,2% διοικείται από γυναίκες, οι οποίες μάλιστα πέτυχαν περιθώριο EBITDA 19% έναντι 13% του συνόλου.

Όπως έδειξε επιπλέον νέα έρευνα που απευθύνθηκε σε 1.200 μεγαλύτερες εταιρείες με Γυναίκες επικεφαλής, αυτές είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, αφού το 50% διαθέτει και Μεταπτυχιακό τίτλο Σπουδών. Δείχνουν επιμονή και εργατικότητα, ενώ θεωρούν ως τη σημαντικότερη ανταμοιβή τους την προσωπική ανάπτυξη (72%), την καταξίωση και αναγνώριση τους στο επαγγελματικό περιβάλλον. Παράλληλα, σε πολύ μεγάλο ποσοστό θεωρούν ότι, ο βασικότερος παράγοντας που οδηγεί στην καταξίωση είναι η ισχυρή επιθυμία για επιτυχία και πραγματοποίηση καριέρας (83%).

Επιπλέον, οι Γυναίκες επικεφαλής εργάζονται σκληρά, δεδομένου ότι το 45% εξ αυτών εργάζονται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα, ενώ παράλληλα έχουν αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις. Επίσης, θεωρούν ότι υπερτερούν των ανδρών συναδέλφων τους στον τομέα της καλύτερης κατανόησης συναδέλφων, στις επικοινωνιακές δεξιότητες και στο επίπεδο της διορατικότητας.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν τις δυνατότητες των Γυναικών και συνεπώς τόσο η Πολιτεία όσο και οι επιχειρήσεις οφείλουν να αξιοποιήσουν περισσότερο το πολύτιμο κεφάλαιο που λέγεται Γυναίκες."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ