Τι είπε ο Mr Jumbo για Μαρινόπουλο- Σκλαβενίτη

Τι είπε ο Mr Jumbo για Μαρινόπουλο- Σκλαβενίτη
Με την ανακοίνωση θετικών επιδόσεων στο α' τρίμηνο και καλών προβλέψεων για το σύνολο της νέας χρήσης αλλά και μια προειδοποίηση, υποδέχθηκε τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Jumbo Α. Βακάκης, στην καθιερωμένη παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

«Αισθάνομαι ότι παραπλανούμε», ανάφερε εξηγώντας ότι παρά την επίτευξη διαρκούς αύξησης πωλήσεων και κερδών, τόσο στη χρήση του 2015-2016, όσο και στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρήσης, ο ίδιος καταγράφει ενδείξεις πτώσης της ζήτησης, η οποία τείνει να «παγιοποιηθεί». Επιμένοντας στα στοιχεία που καταγράφουν τα «όργανα πλοήγησης» της Jumbo, δήλωσε πως «η κατάσταση δεν είναι καλή στην Ελλάδα», συμπληρώνοντας πως αυτή τη στιγμή το κύριο μέλημα της διοίκησης του ομίλου είναι «να μη χάσουμε λεφτά και όχι να κάνουμε λεφτά».

Αναφερόμενος στην εκτίμηση επιδόσεων για τη νέα χρήση, διατύπωσε πρόβλεψη για αύξηση πωλήσεων στο εύρος μεταξύ 4% και 7%, με την παραδοχή πως σε επίπεδο like for like στην Ελλάδα, οι πωλήσεις θα κινηθούν οριακά πτωτικά (μεταξύ -1% και -2%). Συμπλήρωσε ωστόσο ότι μια ασφαλέστερη εκτίμηση μπορεί να διατυπωθεί μετά την ολοκλήρωση του β' τριμήνου της χρήσης, το οποίο είναι παραδοσιακά το εμπορικότερο και στο οποίο πλέον θα έχει ξεκαθαρίσει αν οι ενδείξεις που καταγράφονται σήμερα έχουν λάβει διαστάσεις. Συμπλήρωσε πως η τάση όσον αφορά στο μικτό περιθώριο κέρδους δεν είναι καθόλου αισιόδοξη, καθώς τόσο ο αποπληθωρισμός όσο και η ορατή και διαρκής μείωση εισοδημάτων πιέζουν τις επιχειρήσεις στη διαμόρφωση μικρότερων περιθωρίων.

Παρ' όλα αυτά διατηρεί σταθερό προϋπολογισμό επενδύσεων της τάξης των 50 εκατ. ευρώ και για την τρέχουσα χρήση, με σκοπό την επέκταση κυρίως στη Ρουμανία, την αντικατάσταση σημείων στην Ελλάδα με καταστήματα υψηλότερης παραγωγικότητας και δημιουργία θέσης σε περιοχές όπου σήμερα δεν διαθέτει παρουσία. Αν και τα 3/5 των επενδύσεων αφορούν στη Ρουμανία, παραδέχθηκε ότι η ραχοκοκαλιά του ομίλου παραμένει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, την προσεχή διετία, το εξωτερικό δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 35%-38% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών. Αναφέρθηκε στις συμβάσεις franchise που διαθέτει ο όμιλος σε τέσσερις μικρές όμορες αγορές, αλλά και στην πιθανότητα μελλοντικής αυτόνομης εισόδου σε αγορές όπως η Σλοβακία, η Κροατία κ.α., οι οποίες βρίσκονται εντός του ασφαλούς χώρου του ευρώ.

Ο ίδιος ωστόσο προειδοποίησε ότι η διοίκηση της Jumbo αυτή τη στιγμή «χαϊδεύει το φρένο», ανησυχώντας για το γεγονός του ότι δεν υπάρχουν ορατές συνθήκες ανάπτυξης. «Ακούμε τις προβλέψεις τόσο της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και του ΙΟΒΕ για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς το 2017, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να είναι ακόμη ορατό στην πραγματική οικονομία». Υπό αυτό το πρίσμα, επισήμανε θα υπάρξει συγκράτηση επενδύσεων και επεκτάσεων, οδηγώντας την επιχειρηματικότητα σε μια ατραπό που δεν έχει εύκολη επιστροφή. «Αν εισέλθουμε σ' ένα καθοδικό σπιράλ, είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουμε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βακάκης για πολλοστή φορά αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υποστήριξης της ανάπτυξης, ως το μόνο μέσο σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας, συμπληρώνοντας ωστόσο πως σήμερα διαπιστώνει αδράνεια και μια τάση «άρνησης της πραγματικότητας» τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Προχωρώντας ωστόσο την κριτική του και στον χώρο της ιδιωτικής οικονομίας, παρατήρησε πως μια τέτοια τάση διακατέχει και τους επιχειρηματίες. Αναφερόμενος χαρακτηριστικά στη διάσωση της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης, εκτίμησε «πως θέλουμε να διατηρούμε νεκρές καταστάσεις».

Κατά τον ίδιο, σε μια εποχή όπου η διαρκής υποτίμηση νομοτελειακά οδηγεί σε συγκέντρωση, το συγκεκριμένο deal «ήταν η χειρότερη επιλογή». Υποστήριξε πως η αγορά θα έπρεπε να δώσει τη λύση, εκτιμώντας ότι στην πράξη το πρόβλημα της επιχείρησης μετατίθεται στο μέλλον. «Θα υπάρξουν παραμορφώσεις στο μέλλον και ζητήματα ανταγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση, οι κακές επιλογές επηρεάζουν ολόκληρη την αγορά, ακόμη και αν δεν ανήκουμε στον ίδιο λιανικό χώρο».

Κατά τον συνήθη χειμαρρώδη λόγο του, ο κ. Βακάκης διαπίστωσε πως στο συγκεκριμένο deal υπάρχουν «λογικές ακροβασίες». Κατά τον ίδιο, η οικογένεια Σκλαβενίτη «μάλλον πήρε τα λάθος χάπια» για να αποφασίσει να ανατρέψει τη φιλοσοφία μιας καλής επιχείρησης (εννοώντας την ομώνυμη αλυσίδα).

Επιστρέφοντας στη σχέση ιδιωτικής οικονομίας και κράτους, υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή θυμίζει «το ζώο και το τσιμπούρι», όπου το δεύτερο έχει αποκτήσει ίδιο μέγεθος με το πρώτο. «Η σχέση δεν μπορεί να κοπεί απότομα, γιατί θα αιμορραγήσουν και οι δύο, ωστόσο πρέπει να βρεθεί μια νέα ισορροπία».

Σε ό,τι αφορά στη φορολογική επιβάρυνση μερισμάτων και επιχειρήσεων, υποστήριξε «ότι πρέπει να επενδύσουμε στο κράτος», αποδίδοντας σ' αυτό. Συμπλήρωσε παράλληλα ότι ο όμιλος «αγωνιωδώς» προσπαθεί να ανταμείβει τους μετόχους του με τη διανομή του 1/3 των κερδών του, προσφέροντας έναν «καλό τόκο», προσδοκώντας έτσι να διατηρήσει τους επενδυτές και στην περίοδο της ανάκαμψης.

πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ