Ποια ελληνική πολυεθνική επενδύει 100 εκατ. στη Βραζιλία

Ποια ελληνική πολυεθνική επενδύει 100 εκατ. στη Βραζιλία
Τη σύναψη συμφωνίας για την απόκτηση συμμετοχής στην τσιμεντοβιομηχανία Companhia Industrial de Cimento Apodi, που δραστηριοποιείται στην Πολιτεία Ceara στη Βορειοανατολική Βραζιλία, ανακοίνωσε η Τιτάν. Όπως επισημαίνει, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Cimento Apodi θα ελέγχεται από κοινού (50/50) από τον όμιλο Dias Branco και την εταιρεία ΤΙΤΑΝ/Sarkis (που θα ανήκει κατά 94% στον όμιλο Τιτάν).


Το τίμημα της εξαγοράς, το οποίο θα προσδιοριστεί κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, ανέρχεται σε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και θα καταβληθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου Τιτάν.

Η Cimento Apodi διαθέτει ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Quixere, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 2015 και μία μονάδα άλεσης τσιμέντου στο λιμάνι του Pecem, κοντά στην πόλη Fortaleza, η οποία λειτουργεί από το 2011. Η συνολική παραγωγική δυναμικότητα της Cimento Apodi ξεπερνά τους 2 εκατ. τόνους τσιμέντου ετησίως.

Η επένδυση του «Τιτάν» είναι η πρώτη που γίνεται στη Ν. Αμερική. Με την επένδυση αυτή ο όμιλος Τιτάν επεκτείνει την παρουσία του σε μία νέα γεωγραφική περιοχή και εισέρχεται σε μία υποσχόμενη αγορά με μακροπρόθεσμες προοπτικές, ενώνοντας τις δυνάμεις του με σημαντικούς τοπικούς εταίρους κι επενδύοντας σε μια εταιρεία με παραγωγικό δυναμικό τελευταίας τεχνολογίας.

Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία έχει πλέον θυγατρικές σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Β. Αμερική και Ν. Αμερική και αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική πολυεθνική εταιρεία. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πληροφορίες οι τελευταίες επενδυτικές εξελίξεις ίσως επηρεάσουν θετικά και τη θέση της μετοχής του στους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Στη συγκεκριμένη συναλλαγή η τράπεζα Banco Itau BBA και η δικηγορική εταιρεία Mattos Filho ενήργησαν ως οικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι, αντίστοιχα, του ομίλου Τιτάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ