Ποια πολυεθνική υγρών καυσίμων βλέπει μείωση 70% στα κέρδη της

Ποια πολυεθνική υγρών καυσίμων βλέπει μείωση 70% στα κέρδη της
Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε μείωση των κερδών της πάνω από 70% στο δεύτερο τρίμηνο, αποδίδοντάς τη στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, στα περιορισμένα κέρδη από τη διύλιση του αργού και στα υψηλότερα κόστη από την εξαγορά της BG Group.

Τα καθαρά κέρδη της Shell ανήλθαν σε 1 δισ. δολάρια έναντι 2,2 δισ. δολαρίων που προέβλεπαν οι αναλυτές και 3,8 δισ. δολαρίων που ήταν τα κέρδη της στο δεύτερο τρίμηνο του 2015.

«Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για όλες τις δραστηριότητες, ιδιαίτερα για την εξόρυξη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Ben van Beurden, ο οποίος είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι θέλει να καταστήσει τη Shell την καλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία όσον αφορά την απόδοση για τους επενδυτές.

Οι μετοχές «Α» της Shell στο χρηματιστήριο του Λονδίνου άνοιξαν με απώλειες 3% έναντι πτώσης 0,7% του δείκτη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η παραγωγή της πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκε 28% σε ετήσια βάση, χάρη κυρίως στη συμβολή του ενεργητικού της BG, την οποία εξαγόρασε η Shell νωρίτερα φέτος έναντι 54 δισ. δολαρίων.

Η εταιρεία κατέγραψε ζημίες στο τμήμα παραγωγής πετρελαίου και μειωμένα κέρδη στους περισσότερους άλλους τομείς, περιλαμβανομένων του τμήματος αερίου, των πετροχημικών και της διύλισης πετρελαίου.

Η Shell άφησε αμετάβλητους στους στόχους της για τη μείωση του κόστους, αλλά προηγουμένως είχε ψαλιδίσει το επενδυτικό της πρόγραμμα για φέτος στα 29 δισ. δολάρια έναντι 47 δισ. δολαρίων το 2014.

Η εταιρεία θέλει, επίσης, να πουλήσει στοιχεία του ενεργητικού της, ύψους 30 δισ. δολαρίων, έως το 2018 και κόβει 12.500 θέσεις εργασίας στη διετία 2015-16.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ