Τα πάνω κάτω στην αγορά γάλακτος

Τα πάνω κάτω στην αγορά γάλακτος
Η μία αλλαγή μετά την άλλη λαμβάνουν χώρα στο κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας και όλα μοιάζουν να είναι στον αέρα.Η απόφαση της ΦΑΓΕ να αποχωρήσει από την κατηγορία του γάλακτος και η ενίσχυση του ποσοστού της ΔΕΛΤΑ στη ΜΕΒΓΑΛ, ύστερα από αλλεπάλληλες αποτυχημένες απόπειρες, φέρνουν τα «πάνω κάτω» σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης γάλακτος.

Νέα δεδομένα δημιουργεί και η είσοδος των αυτόματων πωλητών γάλακτος ή ATM’s γάλακτος όπως είναι ευρέως γνωστά, στην περιοχή της Αττικής, ύστερα από την επιτυχημένη παρουσία τους σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη. Οι συνεταιριστές της «ΘΕΣγάλα- Πιες» φιλοδοξούν να καταστούν σημαντικός παίκτης στην αγορά της πρωτεύουσας, και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες δρομολογούν ήδη τη λειτουργία περισσότερων σημείων πώλησης.

Η μάχη του ανταγωνισμού έχει φουντώσει για τα καλά καθώς όλοι προσπαθούν να προστατέψουν τη θέση τους, σε ένα ρευστό τοπίο που κανείς δεν μπορεί να είσαι σίγουρος για το μέλλον του. Οι περισσότερες εταιρείες συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις προσφορές τους, ενώ δεν χάνουν ευκαιρία για να προχωρήσουν σε ειδικές προωθητικές ενέργειες, όπως έκανε η ΔΕΛΤΑ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα γάλακτος.

Με δεδομένο μάλιστα, ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών υποχωρεί με ιδιαίτερα ανησυχητικούς ρυθμούς από την αρχή του έτους -ειδικά το πρώτο δίμηνο η κάμψη στις πωλήσεις φρέσκου γάλακτος ξεπέρασε το 10%- η προσφορά ανταγωνιστικών τιμών είναι μονόδρομος. Το ζητούμενο σήμερα, όπως λένε χαρακτηριστικά παράγοντες του κλάδου, είναι «να διατηρήσουν μια θέση στο καλάθι της νοικοκυράς και όχι η εξασφάλιση της κερδοφορίας, η οποία ούτως ή άλλως πιέζεται τα τελευταία έξι χρόνια λόγω της κρίσης και των προσφορών», έως ότου βελτιωθούν οι συνθήκες στην αγορά.

Οι προβλέψεις πάντως δεν είναι θετικές, ειδικά μετά τη αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από 1ης Ιουνίου. Αντίθετα, εκτιμάται πως τα πράγματα θα δυσκολέψουν το επόμενο διάστημα, καθώς η «φοροκαταιγίδα» σε εισοδήματα και προϊόντα θα πλήξει περαιτέρω τη ζήτηση, αφού θα κάνει ακόμη πιο επιφυλακτικούς τους καταναλωτές όσον αφορά τις δαπάνες τους, ακόμη και όταν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο περαιτέρω ανατροπών και ενός νέου κύκλου συγχωνεύσεων. Όλα θεωρούνται πιθανά, τη στιγμή μάλιστα που η οικονομία θα παραμείνει στην ύφεση για τουλάχιστον ακόμη ένα χρόνο. Η συρρίκνωση της «πίτας» και η συσσώρευση ζημιών είναι πιθανόν να αναγκάσουν τις βιομηχανίες να λάβουν ξανά δραστικά μέτρα για να προστατέψουν τις εργασίες τους και να διασφαλίσουν το μέλλον τους.

Η ΦΑΓΕ, ακριβώς λόγω των ζημιών που συσσώρευε από την ενασχόλησή της με το γάλα, επέλεξε να απεμπλακεί κακήν κακώς από τη συγκεκριμένη κατηγορία, βάζοντας πωλητήριο στο εργοστάσιο παραγωγής γάλακτος στο Αμύνταιο της Φλώρινας, παρότι είχε ξοδέψει 37 εκατ. ευρώ για να το φτιάξει πριν από μόλις 11 χρόνια. Οι οικονομικές δυσκολίες αλλά και η ανάγκη να παραμείνει σε «ελληνικά χέρια» η εταιρεία ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τουςιστορικούς μετόχους της ΜΕΒΓΑΛ να απορρίψουν την πρόταση των ξένων funds Sankaty και Bartons και παραχωρήσουν πλειοψηφικό ποσοστό στη ΔΕΛΤΑ,με την οποία στο πρόσφατο παρελθόν κάποιοι βασικοί μέτοχοι είχαν έρθει σε ρήξη φθάνοντας μέχρι και τα δικαστήρια.

Τώρα, η ΔΕΛΤΑ συμφώνησε να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της βορειοελλαδίτικης εταιρείας, με το ποσό των 3 εκατ. ευρώ και να ανεβάσει το ποσοστό της σε επίπεδα άνω του 40%.

πηγή: Ημερισία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ