Η ελληνίδα καπετάνισσα που ταράσσει (ξανά) τα νερά της παγκόσμιας ναυτιλίας

Η ελληνίδα καπετάνισσα που ταράσσει (ξανά) τα νερά της παγκόσμιας ναυτιλίας
To μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και στην ναυτιλία. Η κρίση που ταλανίζει τα τελευταία έξι χρόνια την παγκόσμια ναυλαγορά και η δυσκολία της χρηματοδότησης από τις τράπεζες, έχει ως αποτέλεσμα οι μικρές ναυτιλιακές εταιρείες να βάζουν λουκέτο την ίδια ώρα που οι μεγάλοι όμιλοι αναπτύσσονται ραγδαία.

Οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες με στόλο που αποτελείται από 25 πλοία και άνω, χρηματοδοτούνται πιο εύκολα ενώ τις στηρίζουν και μεγάλα επενδυτικά funds. Έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις σε eco πλοία, που αφενός έχουν χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων άρα και λειτουργικό κόστος και είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον. Ετσι, κάτω από αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά ο Όμιλος Navios της Αγγελικής Φράγκου, προχώρησε στην αγορά 14 πλοίων από τη γερμανική τράπεζα HSH Nordbank AG. Πρόκειται για πλοία τα οποία είχε κατασχέσει η τράπεζα από οφειλέτες της μετά το ναυτιλιακό κραχ που έπληξε τη γερμανική ναυτιλία με την κατάρρευση των γερμανικών πολυμετοχικών KG Funds. Πρόκειται για επτά φορτηγά πλοία και άλλα επτά μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με μέσο όρο ηλικίας τα τέσσερα έτη. Το συνολικό κόστος απόκτησης ανήλθε στα 225 εκατομμύρια δολάρια που είναι χαμηλή τιμή αφού οι τράπεζες σε αυτές τις περιπτώσεις θέλουν να τα ξεφορτωθούν για να μειώσουν τη χασούρα τους. Τα δύο έχουν παραδοθεί ήδη στην εταιρεία, ένα ακόμη θα το παραλάβει ο Όμιλος αυτή την εβδομάδα ενώ άλλα 10 θα ενταχθούν στο στόλο μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Το 14ο πλοίο αναμένεται να παραδοθεί στα μέσα τους προσεχούς Νοεμβρίου. Η Αγγελική Φράγκου δήλωσε ικανοποιημένη για την απόκτηση των συγκεκριμένων πλοίων σε τιμή η οποία θεωρείται η χαμηλότερη ιστορικά. Είναι η δεύτερη αγορά του Ομίλου από τη συγκεκριμένη τράπεζα και μάλιστα πιο συμφέρουσα από την πρώτη.
Ποια είναι η Αγγελική Φράγκου
Στα 49 της χρόνια η Αγγελική Φράγκου ελέγχει έναν στόλο από συνολικά 137 πλοία, φορτηγά, δεξαμενόπλοια και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ενώ έχει 14 πλοία υπό ναυπήγηση. Είναι από τις 10 ισχυρότερες γυναίκες επιχειρηματίες στον κόσμο. Πριν από περίπου 11 χρόνια κατάφερε να μπει και να σταθεί επάξια στον ανδροκρατούμενο χώρο της ναυτιλίας, οδηγώντας μάλιστα στο αμερικανικό χρηματιστήριο τις εταιρείες της, τη Navios Maritime Holdings και τη Navios Maritime Partners. Η Αγγελική Φράγκου το 2004 έγινε η πρώτη Ελληνίδα επικεφαλής ναυτιλιακής εταιρείας επενδύσεων που έμπαινε στο Χρηματιστήριο Nasdaq μέσω της International Shipping Enterprises (ISE), αντλώντας από τη δύσκολη και απαιτητική χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ 196 εκατομμύρια δολάρια. Λίγους μήνες αργότερα, στα τέλη Αυγούστου του 2005, προχώρησε σε μία μεγάλη εμπορική συμφωνία: εξαγόρασε τη ναυτιλιακή εταιρεία Navios, την οποία ήλεγχε κατά 66% η οικογένεια Δαυίδ, ένα μεγάλο όνομα στην ελληνική βιομηχανία (κατέχει την Coca-Cola Hellenic Bottling και τον όμιλο Frigoglass). Από τότε είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings. Είναι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός, με master από το Columbia University.