Η πολυεθνική που υποσχέθηκε νέες θέσεις εργασίας και έκανε μειώσεις

Η πολυεθνική που υποσχέθηκε νέες θέσεις εργασίας και έκανε μειώσεις
Τον Αύγουστο του 2013 ο τότες πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Ομίλου Nestlé στα γραφεία του Μεγάρου Μαξίμου. Κεντρικό θέμα συζήτησης η πρόθεση της Nestlé να συνεχίσει να επενδύει στην ελληνική αγορά αλλά η δέσμευση της εταιρίας να βοηθήσει τουλάχιστον 500 νέους ανθρώπους κάτω των 30 ετών στην Ελλάδα να βρουν εργασία μέσα στα επόμενα χρόνια.


Πραγματικά τον Νοέμβριο του 2014 η Nestele ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα το "Nestlé needs YOUth" με το οποίο δίνει ευκαιρίες απασχόλησης δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας για 500 νέους έως 30 ετών στην Ελλάδα βοηθώντας τους να αποκτήσουν ικανότητες και εργασία, ανεξάρτητα από το επίπεδο της μόρφωσης και το είδος της καριέρας. Λίγους μήνες μετά η Nestle (στις 9/2/2015) η Nestle προχώρησε σε σημαντικές μειώσεις των μισθών των εργαζομένων που φτάνουν μέχρι και το 38%.
Όπως αναφέρει το Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων παραγωγής και διακίνησης τυποποιημένων προϊόντων γάλακτος - ποτών - τροφίμων και συναφών επαγγελμάτων: "Από τις 9 Φεβρουαρίου η εργοδοσία της Nestle ξεκινώντας από το εργοστάσιο παγωτού στον Ταύρο και στη συνέχεια στις αποθήκες του Ασπροπύργου, ανάγκασε τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας με μισθό μειωμένο κατά -10% ως και μέχρι -38% σε ορισμένους".
Όπως καταγγέλει το Συνδικάτο "η Nestle τους τελευταίους μήνες προχώρησε σε εκ περιτροπής 2ήμερη και 3ήμερη εργασία εργατών παραγωγής, με αποτέλεσμα να μην έχουν βιβλιάριο ασθενείας, και να μην δικαιούνται επίδομα ανεργίας.
Προχώρησε σε απόλυση καθαριστριών και εργαζομένων στη διανομή ψυγείων και τους επαναπρόσλαβε μέσω από εργολάβο με τα μισά λεφτά.
Επίσης προχωρά στην διακοπή με πολλούς αντιπρόσωπους-διανομείς παγωτού και στους υπόλοιπους που παρέμειναν «ψαλίδισε» το ποσοστό κέρδους τους.
Κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Τροφίμων και του Συνδικάτου έκανε άμεση παράσταση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο παγωτού στον Ταύρο καλώντας τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν τις μειώσεις μισθών και ζητώντας από την εταιρία να πάρει πίσω τις ατομικές συμβάσεις.