Μπαίνουν μπουλντόζες στο λιμάνι του Πειραιά

Τα δύο μέτωπα στον ΟΛΠ, η υλοποίηση του Φιλικού Διακανονισμού με τη ΣΕΠ - Cosco και η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού αποτελούν θέματα αιχμής για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος παρακολουθεί προσωπικά την πορεία τους.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΠ ΑΕ την περασμένη Δευτέρα αποφάσισε τη σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων για τις 11 Νοεμβρίου προκειμένου να εγκρίνει το συμβατικό κείμενο του έργου «Φιλικός Διακανονισμός μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και ΣΕΠ Α.Ε. για την κατασκευή του δυτικού τμήματος της Προβλήτας ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων».
Μετά την έγκρισή του από τη Γενική Συνέλευση να αποσταλεί στο Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, προκειμένου να κατατεθεί ως σχέδιο νόμου στη Βουλή των Ελλήνων για επικύρωση. Η συμφωνία θα ισχύει από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του νόμου, τον οποίο θα ψηφίσει η Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π» ο ΥΝΑ σκοπεύει να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε μόλις ψηφισθεί να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα κατασκευής του δυτικού τμήματος της προβλήτας ΙΙΙ οι Κινέζοι: «Γίνεται αγώνας δρόμου διότι η κυβέρνηση θέλει να έχουν αρχίσει οι εργασίες πριν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» επεσήμαναν πολιτικοί κύκλοι.
«Η κινεζική επένδυση θα φθάσει τα 230 εκατομμύρια ευρώ και θα καταστήσει τον Πειραιά μαζί και με την Προβλήτα Ι της ΟΛΠ Α.Ε. κυρίαρχο λιμάνι μεταφόρτωσης στην Ευρώπη» επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε., Γ. Ανωμερίτης ο οποίος σημείωσε επίσης: «Με δεδομένα ότι το ποσοστό εσόδων του ΟΛΠ επί των συνολικών εσόδων της ΣΕΠ Α.Ε. παραμένει σταθερό, στο 24,5%, από το 2017 και ότι οι κινήσεις φορτίων αυξάνονται από 3,7 εκ. TEUS σε 6,2 εκ. TEUS, θα υπάρξει σημαντικότατη αύξηση των εσόδων του Οργανισμού και της κερδοφορίας του. Η Προβλήτα Πετρελαιοειδών χρηματοδοτείται και κατασκευάζεται από τη ΣΕΠ Α.Ε., και παραμένει υπό την εκμετάλλευση του ΟΛΠ στο νότιο τμήμα της Προβλήτας ΙΙΙ». Τέλος συμπλήρωσε: «Το ελάχιστο εγγυημένο φορτίο θα ανέρχεται από την ολοκλήρωση του έργου σε 4,7 εκατ. TEUS. Αναβαθμίζονται τεχνολογικά οι Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, ώστε να μπορούν να υποδέχονται πλοία νέας γενιάς μεταφορικής ικανότητας 18.000 TEUS».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Το δεύτερο στοίχημα της κυβέρνησης όσον αφορά τις επιχειρηματικές εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά, που είναι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ Α.Ε. σε ποσοστό 67%, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά του δήμου Πειραιά, των εργαζομένων στο λιμάνι και της αντιπολίτευσης. Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που προσπαθούν να περάσουν επικοινωνιακά κύκλοι του Μαξίμου και του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, η υπόθεση παρουσιάζει δυσκολίες. Ήδη έχει συσταθεί Τριμερής Επιτροπή που αποτελείται από εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και του ΟΛΠ προκείμενου, βάσει της προκήρυξης, να αλλάξει τη σύμβαση παραχώρησης που υπάρχει μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΠ.
Όμως όπως επισημαίνουν γνώστες της λιμενικής βιομηχανίας, η σύμβαση παραχώρησης είναι νόμος του κράτους από το 2008. Άρα θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος. Προσθέτουν δε ότι αν αλλάξει ο νόμος θα πρέπει να τροποποιηθεί και ο Ιδρυτικός Νόμος του ΟΛΠ σε πολλά σημεία αφού είναι προσανατολισμένος στη δημόσια μορφή λειτουργίας του Οργανισμού. Οι αλλαγές είναι αναγκαίες ώστε να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί ο ιδιώτης. «Στο σημείο αυτό θα εμπλακεί το ΣτΕ που έχει αποφανθεί ότι είναι κοινόχρηστοι χώροι του δημοσίου και δεν πωλούνται» επισημαίνουν νομικοί κύκλοι. Η πιο δύσκολη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι δεν έχει απέναντί της μόνο τους συνδικαλιστές και κάποια κόμματα. «Είναι απέναντί της ολόκληρος ο Πειραιάς και δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί» τονίζουν πολιτικοί κύκλοι.
ΕΝΘΕΤΟ
«Όχι» του δημοτικής αρχής στην ιδιωτικοποίηση
Η νέα δημοτική αρχή του Πειραιά είναι κάθετα αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ: «Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού του Πειραιά κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι καθοριστικός παράγοντας προκειμένου να αξιοποιηθούν τα σημαντικά πλεονεκτήματα του και να καταστεί μοχλός ανάπτυξης τόσο της εθνικής όσο και της πειραϊκής οικονομίας, διατηρώντας και δημιουργώντας θέσεις εργασίας» τονίζει ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μώραλης ο οποίος πρότεινε και εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο την ίδρυση Λιμενικού Ταμείου Πειραιά (ΛΤΠ). Το ΛΤΠ θα ανήκει κατά 100% στο Δήμο Πειραιά, ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου εποπτευόμενο από το Δήμο, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο το δημόσιο χαρακτήρα του Λιμανιού.
Με την ίδρυση Λιμενικού Ταμείου Πειραιά, από το Δήμο Πειραιά, θα συναφθεί Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Λιμενικού Ταμείου Πειραιά σύμφωνα με την οποία θα παραχωρείται στο ΛΤΠ η διαχείριση της χερσαίας ζώνης στο πλαίσιο των γεωγραφικών ορίων του Δήμου. Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει το επιβατικό λιμάνι του Πειραιά δηλαδή την ακτοπλοΐα και την κρουαζιέρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του καταγγέλλει την κυβέρνηση για αυθαίρετες υπερβάσεις ακόμα και της ισχύουσας νομοθεσίας «με στόχο το ξεπούλημα της ΟΛΠ ΑΕ» όπως τονίζει.