Καπνοβιομηχανία θα πληρώσει αποζημίωση 23,6 δισ δολαρίων στη χήρα ενός καπνιστή

Καπνοβιομηχανία θα πληρώσει αποζημίωση 23,6 δισ δολαρίων στη χήρα ενός καπνιστή
Δικαστήριο στη Φλόριντα καταδίκασε αμερικανική καπνοβιομηχανία να πληρώσει το ποσό των 23,6 δισ. δολαρίων ως αποζημίωση στη χήρα ενός καπνιστή, ο οποίος πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα, ποσό ρεκόρ που επιδικάζεται υπέρ ενός και μόνο ενάγοντα στην ιστορία της νότιας αυτής πολιτείας.


Κατά τη δίκη, η οποία διήρκησε τέσσερις εβδομάδες, οι δικηγόροι της Σίνθια Ρόμπινσον, της χήρας του Μάικλ Τζόνσον Σίνιορ, υποστήριξαν ότι η καπνοβιομηχανία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ενημερώσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους του καπνού.
Η αμέλεια αυτή ενδεχομένως επέτρεψε ο Τζόνσον να προσβληθεί από καρκίνο του πνεύμονα.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους, ο Τζόνσον απέκτησε "εθισμό" στο τσιγάρο και οι πολλές προσπάθειες που κατέβαλε για να κόψει το κάπνισμα απέτυχαν.
"Ελπίζουμε ότι η δικαστική απόφαση θα στείλει στις μεγάλες καπνοβιομηχανίες ένα μήνυμα που θα τους αναγκάσει να σταματούν να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ανθρώπων".
Η καπνοβιομηχανία θα εφεσιβάλλει την απόφαση αυτή, ανακοίνωσε ο δικηγόρος της εταιρίας Τζέφρι Ράμπορν, σύμφωνα με τον οποίο, η απόφαση "υπερβαίνει τα όρια της λογικής και της ακριβοδικίας".
Η καπνοβιομηχανία είναι "πεπεισμένη ότι το δικαστήριο θα σεβαστεί το νόμο και δεν θα επιτρέψει αυτή η παράλογη ετυμηγορία να ισχύσει" πρόσθεσε ο Ράμπορν, κρίνοντας ότι η αποζημίωση είναι "υπερβολική και απαράδεκτη βάσει του πολιτειακού και του συνταγματικού δικαίου".
Το κάπνισμα παραμένει η πρώτη αιτία πρόωρου θανάτου στις ΗΠΑ σκοτώνοντας σχεδόν μισό εκατομμύριο Αμερικανούς κάθε χρόνο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Περίπου το 18% των Αμερικανών είναι καπνιστές, έναντι 42% τη δεκαετία του 1960.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ