Δικαστικά θα λύσουν τις διαφορές τους ΝΕΛ - Πειραιώς

Δικαστικά θα λύσουν τις διαφορές τους ΝΕΛ - Πειραιώς
Σε δικαστικό κυκεώνα θα βρεθούν, όπως φαίνεται, αντιμέτωπες η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ) και η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς οι δύο

πλευρές έως τώρα δεν έχουν καταφέρει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να υπάρξει επιχειρησιακή ειρήνη, αναφορικά με την εφαρμογή της συμφωνίας εξυγίανσης της ΝΕΛ, που επικυρώθηκε από το Εφετείο της Μυτιλήνης στις 12 Δεκεμβρίου του 2013.

Η NΕΛ φαίνεται αποφασισμένη να προβεί στις απαραίτητες δικαστικές διαδικασίες για την απόδοση κάθε αστικής και ποινικής ευθύνης κατά παντός υπευθύνου οργάνου της Τράπεζας Πειραιώς, καθολική διάδοχο της Millennium. Ο νομικός σύμβουλος της ΝΕΛ, Κυριάκος Σαραβελάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ κάνει λόγο για «αυθαίρετη» και «αντισυμβατική συμπεριφορά» των στελεχών της τράπεζας, με το να συνεχίζουν να αρνούνται να εφαρμόσουν ουσιαστικά έως και σήμερα τη συμφωνία εξυγίανσης της ακτοπλοϊκής εταιρείας που έχει δικαστικά επικυρωθεί.

«Πιστεύουν ότι, με τον τρόπο αυτόν, θα εξουθενώσουν οικονομικά την εταιρεία και θα την οδηγήσουν σε έναν συμβιβασμό ο οποίος αντίκειται στα συμφέροντα της ιδίας και των μετόχων της» αναφέρει ο ίδιος και διαβεβαιώνει ότι η εταιρεία έχει προβεί ήδη, σε κάθε απαραίτητη δικαστική ενέργεια για την απόδοση ευθυνών στους εκπροσώπους της τράπεζας, καθολικής διαδόχου της Millennium, ως προς την μη έγκαιρη εκπλήρωση των συμβατικών τους υποχρεώσεων και την άρνησή τους να εφαρμόσουν τη συμφωνία εξυγίανσης έναντι της εταιρείας ΝΕΛ και των μετόχων της και να την αποζημιώσουν για την έως σήμερα καθυστέρηση.

Η ζημιά αυτή, σύμφωνα με τις οικονομικές υπηρεσίες της εταιρείας, ξεπερνά έως σήμερα τα 26 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σαραβελάκης προειδοποιεί επίσης, ότι στην περίπτωση που η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίσει να είναι αρνητική, η συμφωνία εξυγίανσης τίθεται σε κίνδυνο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τους δύο εμπλεκόμενους.

Εξηγεί ότι, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η τράπεζα Πειραιώς θα είναι συνυπόχρεα απεριορίστως στην απόδοση κάθε υποχρέωσης της ακτοπλοϊκής εταιρείας προς τους πιστωτές και τους εργαζομένους της και βέβαια, αποκλειστικά υπόχρεη στην ανόρθωση κάθε προκληθείσης ζημιάς της ΝΕΛ από τη ματαίωση της εξυγιαντικής διαδικασίας και την ενδεχόμενη αναίτια διακοπή της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, οφειλόμενη αποκλειστικά στις πράξεις και παραλείψεις της τράπεζας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τράπεζα εμφανίστηκε να συμφωνεί με τη διαταγή του δικαστηρίου, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες αρνιόταν και εγγράφως να εκδώσει τις εγγυητικές επιστολές.

Σημειώνεται ότι στις 18 Ιουνίου του 2014, το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης έκανε προσωρινά, εν μέρει δεκτά ασφαλιστικά μέτρα της ΝΕΛ εναντίον της Τράπεζας Πειραιώς, τα οποία θα συζητηθούν σε συνεδρίαση στις 4 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Μυτιλήνης με προσωρινή διαταγή, διέταξε την άμεση λήψη μέτρων και υποχρέωσε την τράπεζα να εκδώσει εγγυητικές επιστολές υπέρ της εταιρείας ή της θυγατρικής της, ΣΙ ΛΙΝΚ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίηση του αιτήματός τους για την τριετή παράταση των εν ισχύ Συμβάσεων Δημόσιας Υπηρεσίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Επίσης, με την προσωρινή διαταγή απαγορεύτηκε στην τράπεζα, στους δύο βασικούς μετόχους της ΝΕΛ (Ercolana Holding Ltd και ISFI Square Fund Ltd) καθώς και στα πρόσωπα που εκπροσωπούν τις ανωτέρω εταιρείες, κάθε μεταβίβαση των μετοχών τους προς οποιονδήποτε τρίτο, μέχρι τον χρόνο της συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων στις 4 Ιουλίου του 2014, εφόσον κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την υλοποίηση ουσιαστικών όρων της συμφωνίας εξυγίανσης. Η Ercolana Holding Ltd έχει 83.333.333 μετοχές και η ISFI Square Fund Ltd, 99.969.356.

Στην αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, η ΝΕΛ υποστηρίζει ότι η Τράπεζα Πειραιώς, καθολική διάδοχος της Millennium Bank αρνείται να εφαρμόσει τους όρους της επικυρωθείσας από το Εφετείο Μυτιλήνης συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας και οι οποίοι προβλέπουν, πέραν των υπολοίπων διατάξεων, τη χορήγηση εγκαίρως, δανείου κεφαλαίου κίνησης με τη μορφή αλληλόχρεου λογαριασμού για την πληρωμή των εργαζομένων και των πιστωτών της.

Επίσης, ζητά να διαταχθεί η συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων όλων των εκτελεστικών μελών της Τράπεζας Πειραιώς -μεταξύ αυτών και του προέδρου της Μιχαήλ Σάλλα- μέχρι του ποσού των 300 εκατ. ευρώ για την εξασφάλιση των απαιτήσεών της από κάθε θετική η αποθετική ζημιά που θα υποστεί η εταιρεία ΝΕΛ λόγω της πρόωρης και αιφνίδιας διακοπής της εξυγιαντικής της διαδικασίας, οφειλόμενη αποκλειστικά στην αθέτηση των υποχρεώσεων της τράπεζας και τη μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

Στελέχη της τράπεζας, σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ για το θέμα της ΝΕΛ, αρνήθηκαν να σχολιάσουν οτιδήποτε, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η υπόθεση είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Η ΝΕΛ απασχολεί περίπου 640 ναυτικούς και υπαλλήλους. Ο ιδιόκτητος στόλος της αποτελείται από τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία «Μυτιλήνη», «Θεόφιλος», «Ταξιάρχης» και από πέντε υπερταχύπλοα, τα «Αίολος Κεντέρης», «Αίολος Κεντέρης Ι», «Αίολος Κεντέρης ΙΙ», «Παναγία Πάρου» και «Παναγία Θαλασσινή». Επίσης, τα πλοία «Aqua Spirit», «Aqua Jewel», «European Express», «Aqua Maria», «Ionian Sky» και «Κωνσταντίνος Γ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ