Ο πακτωλός των δισ στα ταμεία των σουπερμαρκετ – Τι δείχνουν οι ισολογισμοί

Ο πακτωλός των δισ στα ταμεία των σουπερμαρκετ – Τι δείχνουν οι ισολογισμοί
Παρά την κρίση, οι Έλληνες φαίνεται ότι συνέβαλαν ώστε οι πωλήσεις των σούπερ μαρκετ να διατηρηθούν σε σταθερά επίπεδα κατά τη διάρκεια του 2013. Από την επεξεργασία των ισολογισμών που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής για την περυσινή χρονιά, προκύπτει ότι τζίρος και κέρδη παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα.

Η ICAP έχει συλλέξει μέχρι στιγμής ισολογισμούς 45 επιχειρήσεων (των μητρικών) από τους οποίους προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

  1. Ο συνολικός κύκλος εργασιών ανήλθαν στα 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ και παρουσίασε μικρή μείωση της τάξεως του 0,78% σε σχέση με το 2012.
  2. Παρά την ελαφριά κάμψη των εσόδων, τα κέρδη παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Σε επίπεδο προ φόρων, ανήλθαν στα 113 εκατομμύρια ευρώ
  3. Ωφελημένη από τη διατήρηση της κερδοφορίας στα ίδια επίπεδα θα βγει η …εφορία. Και λόγω της αλλαγής στους συντελεστές φορολόγησης για τη χρήση του 2013 (φορολογούνται με υψηλότερο συντελεστή τα μη διανεμόμενα κέρδη σε σχέση με τα διανεμόμενα) ο φόρος έχει εκτιναχτεί στα 41 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 23,5 εκατ. ευρώ που πληρώθηκαν πέρυσι.
  4. Μείωση παρατηρήθηκε στο σύνολο των υποχρεώσεων. Ο κλάδος των σούπερμαρκετ και των πολυμετόχων, παρουσιάζει ανάλογη εικόνα με το σύνολο των επιχειρήσεων. Το στοιχείο απομόχλευση, αποτυπώνεται και εδώ. Οι μακροκρόθεσμες υποχρεώσεις των εταιρειών του κλάδου έφτασαν στα 524,9 εκατ. ευρώ από 529,8 εκατ. ευρώ πέρυσι ενώ οι βραχυπρόθεσμες, διαμορφώθηκαν στα 1,723 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 1,766 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι. Ν

Από τον κατάλογο των 45 επιχειρήσεων του κλάδου (επαναλαμβάνουμε ότι το δείγμα αφορά στις εταιρείες των ισολογισμό των οποίων έχει επεξεργαστεί η ICAP) ξεχωρίζουν η Βασιλόπουλος με έσοδα 1,647 δις. ευρώ, η Σκλαβενίτης με έσοδα 1,19 δις. ευρώ, Ο Μασούτης με 738 εκατ. ευρώ , η Μετρο με 700 εκατ. ευρώ και η Πέντε με 432 εκατ. ευρώ.

Οι οικονομικές επιδόσεις των κορυφαίων και σε επίπεδο κερδοφορίας, φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα: ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ