Ελλάκτωρ: «Πράσινο φως» από τη Γ.Σ. για επιστροφή κεφαλαίου 0,5 ευρώ/μετοχή

Ελλάκτωρ: «Πράσινο φως» από τη Γ.Σ. για επιστροφή κεφαλαίου 0,5 ευρώ/μετοχή

Η στρατηγική και η μελλοντική παροχή μερίσματος

Την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελλάκτωρ για επιστροφή κεφαλαίου συνολικού ύψους 174,096 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 0,50 ευρώ ανά μετοχή, υπερψήφισε (με ποσοστό του 99,997% επί των παριστάμενων), όπως και αναμένονταν, προ ολίγου η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης, στην οποία έδωσαν το παρών μέτοχοι που συνολικά κατείχαν το 89,7% του μετοχικού κεφαλαίου.

Κατά συνέπεια, ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή μετρητών - bonus προς τους μετόχους του ομίλου, που μεταφράζεται στη μεγαλύτερη διανομή που έχει δοθεί τα τελευταία 25 χρόνια από την εισηγμένη, η οποία έχει συγκεντρώσει ρευστότητα 700 εκατ. ευρώ, με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία να ανέρχεται σε περίπου 870 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ., Γ. Μυλωνογιάννης, βάσει αρχικού προγραμματισμού, η αποκοπή του δικαιώματος της επιστροφής εκτιμάται για τις 22 Ιουλίου, καθώς την Παρασκευή 19/07 «λήγει» η σειρά των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Παράγωγα) σε μετοχές και δείκτες, με την έναρξη της καταβολής να εκτιμάται για τις 26 Ιουλίου. Όπως πρόσθεσε, η καταβολή του ποσού δεν θα επηρεάσει την χρηματοοικονομική εικόνα της Ελλάκτωρ.

Επίσης, η Γ.Σ., κατόπιν εισήγησης του Ολλανδού μετόχου, αποφάσισε εξώδικη επίλυση και συμβιβασμό της εταιρείας με την πλευρά Αν. Καλλιτσάντη, με την Ελλάκτωρ να παραιτείται από περαιτέρω νομικές ενέργειες και απαιτήσεις και αξιώσεις, μετά τη λήψη αποζημίωσης. Ειδικότερα, το προς ψήφιση θέμα αφορούσε στην «Παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας για τη διαπραγμάτευση και υπογραφή ιδιωτικών συμφωνητικών εξώδικης επίλυσης διαφορών και ανάκλησης δικαστικών μέτρων».

Η στρατηγική και η μελλοντική παροχή μερίσματος

Σε ερώτηση μετόχου για τον στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον, ο κ. Μπουλούτας ανέφερε ότι οι κινήσεις δημιούργησαν αξία στον μέτοχο, με την Ελλάκτωρ να έχει αυξημένη κερδοφορία 116 εκατ. ευρώ. «Επεξεργαζόμαστε σενάρια, αλλά το Δ.Σ. δεν έχει πάρει αποφάσεις, αν έχουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για το μέλλον, θα ενημερώσουμε τους μετόχους», σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Μυλωνογιάννης απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για την στρατηγική του ομίλου σε σχέση με την πολιτική απέναντι στους μετόχους. «Ηρθε η ώρα των μετόχων, αν υπάρχει υπερβάλλουσα ρευστότητα μπορεί αν δίνεται μέρος της σε μετόχους», συμπλήρωσε ο κ. Μπουλούτας, που πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν κεφάλαια για έργα (π.χ. Παραχωρήσεις). Και σημείωσε ότι τα 0,5 ευρώ της επιστροφής κεφαλαίου είναι υπερβάλλουσα ρευστότητα.

Οι μέτοχοι

Σύμφωνα με το επίσημο μετοχολόγιο, στην Ελλάκτωρ βασικός μέτοχος είναι η ολλανδική Reggeborgh με μερίδιο άνω του 45% (45,17%, πάνω από 157 εκατ. τεμάχια) ενώ η Motor Oil ελέγχει κοντά στο 30% (29,87% και πάνω από 104 εκατ. μετοχές), με την Atlas να κατέχει 9,8% και το ευρύ επενδυτικό κοινό συνολικά 52,8 εκατ. μετοχές (15,17%).

Κατά συνέπεια, οι Ολλανδοί έχουν λαμβάνειν κάτι λιγότερο από 80 εκατ. ευρώ, η Motor Oil συμφερόντων Βαρδινογιάννη σχεδόν 52 εκατ. ευρώ, όσον αφορά τουλάχιστον στους δύο βασικούς μεγαλομετόχους, με την MOH προσεχώς να καλείται να αποφασίσει και το μερίδιό της στην Ελλάκτωρ. Το επενδυτικό κοινό θα «μοιραστεί» χοντρικά 26-27 εκατ. ευρώ.

Η λειτουργική - επιχειρηματική αναδιάρθρωση και η ρευστότητα

Η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε στα μεγέθη 2023, στις γνωστές κινήσεις επιχειρηματικής και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της Ελλάκτωρ με πωλήσεις θυγατρικών και περιουσιακών στοιχείων, που επιτρέπουν την καταβολή μετρητών προς τους μετόχους, όπως και στην πρόταση της Motor Oil για εξαγορά της Ηλέκτωρ.

Επίσης, ο κ. Μπουλούτας σημείωσε ότι ήδη η Ελλάκτωρ έχει προσεγγίσει μερίδιο 97% στη REDS η οποία οδεύει εκτός Χρηματιστηρίου, κίνηση που θα δώσει ευελιξία στη μητρική για την ανάπτυξη των επενδύσεων 350 εκατ. ευρώ (Γούρνες Ηρακλείου όπου ωριμάζει η έκταση για χρήσεις εμπορικές - τουριστικές, καζίνο κ.α., Καμπάς όπου είναι σε εξέλιξη το τελικό business plan, Μαρίνα Αλίμου όπου αναμένεται η ΚΥΑ για έκδοση οικοδομικών αδειών κ.α.). Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα τέλη 2023 είχε, μεταξύ άλλων, ίδια κεφάλαια 975 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 521 εκατ. και λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 73 εκατ. ευρώ.

Ο CEO του ομίλου παρουσίασε, ανάμεσα σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, και τις εξελίξεις στις Παραχωρήσεις με την ανάληψη έργων όπως τα οδικά ΣΔΙΤ σε ΒΟΑΚ και Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη, ενώ η θυγατρική ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις διεκδικεί συμβάσεις συνολικού ύψους 6 δις ευρώ στον τομέα. Όπως επίσης σημειώθηκε, η Αττική Οδός εμφάνισε άνοδο 9,5% στις διελεύσεις.

Ο κ. Μπουλούτας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην ανοδική πορεία μεγεθών την τελευταία 3ετία, αναδεικνύοντας την «αλλαγή σελίδας» του ομίλου. Σπεύδοντας να ευχαριστήσει και τους μετόχους για την στήριξη (π.χ. σε ΑΜΚ) ώστε ο όμιλος να μετασχηματιστεί, να διεκδικήσει και να περαιώσει έργα, να αποπληρώσει πρόωρα το ακριβό «πράσινο» ομόλογο 670 εκατ. ευρώ (γλυτώνει η εισηγμένη ετήσιους τόκους 40 εκατ. ευρώ) και να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το εγχώριο και διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Οπως είπε η διοίκηση της Ελλάκτωρ, κατόπιν μιας τριετίας σημαντικών αλλαγών στη στρατηγική της εισηγμένης και μιας σειράς επιτυχημένων ενεργειών της διοίκησης, και με τη λειτουργική κερδοφορία να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών, διαμορφώθηκαν οι συνθήκες για τη μετάβαση του ομίλου σε μία νέα εποχή, με σταθερές βάσεις για το μέλλον και σχεδιασμό που επικεντρώνεται στην κερδοφόρο ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του και στη συνεχή δημιουργία αξίας για τους μετόχους του.

Βάσει στοιχείων που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Ελλάκτωρ έπειτα από την πώληση του 25% της Άνεμος (αρχές του χρόνου) στην Motor Oil Renewable Energy (θυγατρική της Motor Oil) η ρευστότητα του ομίλου είχε διαμορφωθεί σε περίπου 700 εκατ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται τα περίπου 115 εκατ. από την πώληση της Ηλέκτωρ στην Motor Oil).

Προηγήθηκε η πώληση του 75% της ενεργειακής (στις ΑΠΕ) Άνεμος (ολοκληρώθηκε Δεκέμβριο 2022) με συνολικό τίμημα 671,5 εκατ. ευρώ (equity value). Ακολούθησε εντός του 2023 η πώληση της Άκτωρ στην Intrakat από την οποία η Ελλάκτωρ ενίσχυσε το ταμείο της με 110,8 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη 114 εκατ. καταβάλλονται σταδιακά από την Intrakat ως αποπληρωμή ενδοομιλικού δανεισμού της ΑΚΤΩΡ. Επίσης έχει πουλήσει το Smart Park στην Fourlis εισπράττοντας 93 εκατ. ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ