O "πληθωρισμός απληστίας", η πρόθυμη JPMorgan Chase και οι τραπεζικοί...χρυσοθήρες

O "πληθωρισμός απληστίας", η πρόθυμη JPMorgan Chase και οι τραπεζικοί...χρυσοθήρες

Tο θέμα για τις αγορές-αλλά και για την πραγματική οικονομία, την επιχειρηματικότητα- δεν είναι τόσο το ύψος 25 μ.β ή 50 μ.β όσο η πολιτική για τη συνέχεια, που θα ανακοινώσουν ο Τζερόμ Πάουελ και η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο "πληθωρισμός απληστίας" (greedflation) κρατά ψηλά τα επιτόκια

Σήμερα η Fed, αύριο η ECB οι κεντρικοί τραπεζίτες ανακοινώνουν νέες αυξήσεις επιτοκίων. Ωστόσο, το θέμα για τις αγορές-αλλά και για την πραγματική οικονομία, την επιχειρηματικότητα- δεν είναι τόσο το ύψος 25 μ.β ή 50 μ.β όσο η πολιτική για τη συνέχεια, που θα ανακοινώσουν ο Τζερόμ Πάουελ και η Κριστίν Λαγκάρντ. Ειδικότερα για την Γαλλίδα η άσκηση είναι πολύ πιο σύνθετη, δυσεπίλυτη καθώς καλείται να διαχειριστεί τις συνέπειες ενός "νέου" πληθωρισμού: αυτού που τροφοδοτείται από τα επιχειρηματικά κέρδη. Σύμπτωμα, που είχε εξεταστεί-ακροθιγώς- στην συνεδρίαση του Μαρτίου για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα του στο διάστημα που ακολούθησε. Το σπιράλ μισθών-τιμών διαμορφώνεται από τα αυξημένα κέρδη των εταιρειών (κυρίως από την ραγδαία μείωση των τιμών ενέργειας) της διατήρησης των τιμών σε υψηλά επίπεδα, συνακόλουθα την αύξηση των μισθών κ.ο.κ. Ο λεγόμενος και "πληθωρισμός απληστίας" (greedflation) υποχρεώνει την ΕΚΤ να επιμείνει στην πολιτική των όλο και υψηλότερων επιτοκίων προκειμένου να περιορίσει την ζήτηση, που ωστόσο επιμένει σε υψηλά επίπεδα (κυρίως) λόγω της ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά (απόρροια των έκτακτων προγραμμάτων ενίσχυσης των οικονομιών αρχικά λόγω πανδημίας Covid-19, στη συνέχεια των κρίσεων στο ενεργειακό μέτωπο-πρώτες ύλες, την παρόξυνση με την εισβολή της Ρωσίας).

==================================================

Η πρόθυμη (αλλά και έμπειρη ) JPMorgan Chase.

Ο κλήρος της αναγκαστικής διάσωσης της First Republic Bank μπορεί να έπεσε στην JP Morgan Chase με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα ανταλλάγματα που θα πάρει το "μαγαζί-γωνία" του Jamie Dimon από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα και την Αρχή λίγοι ωστόσο το συνδύασαν με την εμπειρία που είχε από το παρελθόν. Θυμίζω πως, ήταν η JPMC που είχε δεχθεί να απορροφήσει (διασώσει ) την Bear Stearns, τον Φεβρουάριο του 2008. Και τότε είχε επιστρατευθεί η JPMC να...σβήσει την πυρκαγιά που είχε ανάψει στην "στεγαστική πίστη" από την άνοιξη του 2007 εγχείρημα, που όπως θα ενθυμούνται οι παλαιότεροι δεν ευοδώθηκε εν τέλει καθώς το φθινόπωρο (του 2008) έσκασε το πρόβλημα.

==================================================

Στην τραπεζική...αναμπουμπούλα χαίρονται οι "χρυσοθήρες".

Στο "κόκκινο" η αβεβαιότητα στις αγορές, με όσα διαδραματίζονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την αναποτελεσματική- μέχρι τώρα- προσπάθεια των κεντρικών τραπεζιτών να διαχειριστούν το πρόβλημα. Στον απόηχο της αναγκαστικής διάσωσης της First Republic Bank- οι ανακοινώσεις έγιναν πριν "ανοίξει" η συνεδρίαση στην Wall Street (την Δευτέρα) και των ανησυχιών για τη συνέχεια ήρθε χθες Τρίτη η νέα σημαντική άνοδος του χρυσού. Στην αγορά μετάλλων περιμένουν τι θα ανακοινώσει ο Τζερόμ Πάουελ, σήμερα Τετάρτη-κυρίως τι μήνυμα θα επιχειρήσει να περάσει στις αγορές και πόσο θα πείσει- αναμονή που δεν εμπόδισε τους αγοραστές να "τραβήξουν" 311 $ υψηλότερα την τιμή του χρυσού στα 2.023,30$ την ουγγιά. Ανοδος 1,6% σε μία ημέρα, η δεύτερη μεγαλύτερη από την αρχή του έτους καταδεικνύοντας την σοβαρότητα της κατάστασης.

====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ