Barclays: Απογειώνεται η βιομηχανία φαρμάκων για την παχυσαρκία - Θα φθάσει τα 200 δισ. δολ.

Barclays: Απογειώνεται η βιομηχανία φαρμάκων για την παχυσαρκία - Θα φθάσει τα 200 δισ. δολ.

Υπολογίζεται ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι κλινικά παχύσαρκοι, από τους οποίους περίπου 650 εκατομμύρια είναι ενήλικες, 340 εκατομμύρια έφηβοι και 39 εκατομμύρια παιδιά

 


Η ανερχόμενη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους, η οποία προσελκύειτους επενδυτές με τη δέσμευσή της να καταπολεμήσει τα παγκόσμια ποσοστά παχυσαρκίας, θα μπορούσε να αξίζει έως και 200 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την Barclays.

Ονομάζοντας την παχυσαρκία «η ιστορία αυτής της δεκαετίας», ο επικεφαλής της έρευνας της Barclays είπε ότι, με βάση τα σχόλια των επενδυτών, η προηγούμενη εκτίμηση αποτίμησης της τράπεζας μπορεί να ήταν υπερβολικά συντηρητική.

Σε ένα ερευνητικό σημείωμα που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, η Barclays ανέφερε ότι η παγκόσμια θεραπευτική αγορά για την παχυσαρκία θα μπορούσε να αξίζει 100 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου μέχρι το 2030. Ωστόσο, η Emily Field επικεφαλής της ευρωπαϊκής έρευνας μετοχών φαρμακευτικών προϊόντων, ανέβασε αυτή την εκτίμηση την Τετάρτη.

«Η ανοσοογκολογία ήταν η ιστορία της τελευταίας δεκαετίας. Αισθάνομαι ότι η παχυσαρκία είναι η ιστορία αυτής της δεκαετίας», είπε η Field στο «Street Signs Europe» του CNBC.

«Πιστεύουμε ότι μπορεί να φτάσει σε μια αγορά 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων», στα επόμενα 10 χρόνια, είπε. «Ίσως θα μπορούσε να είναι ακόμη και διπλάσιο εάν αυτό συνεχιστεί και δούμε πραγματικά υψηλότερη διείσδυση».

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους έχουν γίνει ένα καυτό θέμα καθώς οι δημόσιες αρχές υγείας και οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να βρουν λύσεις στην αυξανόμενη επιδημία παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα παγκόσμια ποσοστά παχυσαρκίας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Υπολογίζεται επί του παρόντος ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι κλινικά παχύσαρκοι, από τους οποίους περίπου 650 εκατομμύρια είναι ενήλικες, 340 εκατομμύρια έφηβοι και 39 εκατομμύρια παιδιά.

Φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk και η Eli Lily είναι μεταξύ εκείνων που τραβούν την προσοχή για τα φάρμακα τους για την απώλεια βάρους, συμπεριλαμβανομένων των Wegovy, Ozempic και Mounjaro.

Η Eli Lily δήλωσε την Πέμπτη ότι θα υποβάλει αίτηση για ρυθμιστική έγκριση για το Mounjaro, αφού μια μεγάλη δοκιμή έδειξε ότι βοήθησε τα υπέρβαρα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να χάσουν σχεδόν το 16% του σωματικού τους βάρους.

Πώς λειτουργούν τα φάρμακα για την παχυσαρκία;

Τα φάρμακα, τα οποία χορηγούνται με ένεση, βασίζονται σε ένα δραστικό συστατικό που ονομάζεται σεμαγλουτίδη, το οποίο ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αγωνιστές υποδοχέα GLP-1 (πεπτίδιο 1 που μοιάζει με γλυκαγόνο).
Αρχικά αναπτύχθηκαν για τη θεραπεία του διαβήτη, λειτουργούν μιμούμενοι μια φυσική ορμόνη του εντέρου που βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης στον εγκέφαλο, οδηγώντας τελικά σε απώλεια βάρους.

Τα δραστικά αποτελέσματά τους έχουν προβληθεί ως μια «θαυματουργή» λύση σε θέματα βάρους, με τους αστέρες του Χόλιγουντ και τους επηρεαστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να είναι μεταξύ εκείνων που διαφημίζουν τα οφέλη τους.

Αλλά αυτοί οι τύποι φαρμάκων έχουν επίσης προσελκύσει διαμάχες, κυρίως μετά τις παραδοχές από τους κατασκευαστές φαρμάκων ότι οι ασθενείς πιθανότατα θα ανακτήσουν βάρος μόλις σταματήσουν να παίρνουν το φάρμακο.

Άλλοι, εν τω μεταξύ, έχουν αμφισβητήσει εάν τα φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τα μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα άτομα με παχυσαρκία.

Μια δοκιμή για τον κλάδο

Ωστόσο, η Field είπε ότι μια επικείμενη μελέτη, που θα γίνει αυτό το καλοκαίρι, θα μπορούσε να προχωρήσει περισσότερο στην αποκάλυψη των καρδιαγγειακών οφελών τέτοιων φαρμάκων και ως εκ τούτου των ευρύτερων εφαρμογών τους.
Εάν είναι θετικά, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα περαιτέρω όφελος για την αγορά, επεσήμανε.

«Η απώλεια βάρους που συνοδεύει τη λήψη του Wegovy σας εμποδίζει να πάθετε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό σε εκείνους που έχουν υψηλότερο κίνδυνο;» Αυτό ψάχνει να ανακαλύψει η μελέτη, σημείωσε η Field.

«Έχουμε δει ένα όφελος στον πληθυσμό του διαβήτη με το φάρμακο Ozempic. Έχουμε δει ένα όφελος σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική», συνέχισε, αναφερόμενη σε χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους, όπως το γαστρικό bypass.
Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους έχουν γίνει καυτό θέμα καθώς οι δημόσιες αρχές υγείας και οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να βρουν λύσεις στην αυξανόμενη παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ