Το τραπεζικό σορτάρισμα, η μαγική λέξη της Αβαξ και οι φήμες που μείναν μόνο φήμες για Ελινόιλ

Το τραπεζικό σορτάρισμα, η μαγική λέξη της Αβαξ και οι φήμες που μείναν μόνο φήμες για Ελινόιλ

Τραπεζικό ανακάτεμα και short

Σε ξένο fund, που είχε short θέσεις στον τραπεζικό κλάδο απέδιδαν χρηματιστές την τελευταία διόρθωση. Τα ΣΜΕ φέρεται να "ανοίχτηκαν" μετά τα τοπικά υψηλά του ΔΤΡ την προηγούμενη Παρασκευή- θυμίζω κορύφωση του trend για τη μετοχή της Πειραιώς/ημέρα που η αποτίμηση άγγιξε τα 3 δισ.- διευκόλυναν ωστόσο την Δευτέρα η έκθεση της Morgan Stanley που έδινε λίγες πιθανότητες για είσοδο της Πειραιώς στον MSCI Greece, την Τρίτη οι εξελίξεις με την First Republic στις ΗΠΑ, η "βουτιά" του EuroStoxx Banks χαμηλότερα των 103 μονάδων. Για να έρθει η συνεδρίαση της Τετάρτης, οπότε μία ώρα πριν την λήξη της συνεδρίασης ενεργοποιήθηκαν "ισχυρά χέρια" στη μετοχή της Εθνικής με αποτέλεσμα να "γυρίσει" από τα 4,471 στα 4,768 ευρώ (που ήταν και το υψηλό ημέρας). Το "γύρισμα" της Εθνικής ώθησε και τις Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank.

Εθνική Τράπεζα, επίδειξη δύναμης την Τετάρτη από τη μόνη συστημική που αναφέρει την λέξη ΤΡΑΠΕΖΑ. Σημειώνω την αποτίμησή της στα 4,35 δισ. έναντι 4,97 δισ. της Eurobank. Μόνο που η Eurobank έχει απορροφήσει και μία Grivalia, θα θυμίσει κάποιος. Για να συμπληρώσει ρωτώντας ένας τρίτος, μήπως η μεταφορά έδρας της Grivalia Hopsitality (στην Αθήνα από Λουξεμβούργο) συν τις κινήσεις που κάνει ο Γιώργος Χρυσικός (λ.χ. Πεταλιοί, AMANZOE, πρώην Αστέρια Γλυφάδας) αναθερμαίνονται σκέψεις για επαν-εισαγωγή της εταιρείας ως Grivalia Hopsitality. Αυτόνομα και μ' ένα portfolio, που θα "ζήλευαν" οι εισηγμένες ΑΕΕΑΠ.

================================================

Φήμες που μείναν μόνο φήμες

Κυκλοφόρησε η φήμη πρωϊ της Πέμπτης πως η πλευρά Καρνέζη-Αληγιζάκη έχει δεχτεί κρούση από επιχειρηματία/εφοπλιστή του κλάδου για την ΕΛΙΝΟΙΛ. Στον δρόμο προς Δελφούς ενημερώθηκε για τα rumors, που κυκλοφορούσαν Αθήνα για να ακολουθήσει διάψευση της εισηγμένης προς το ΧΑ- ενημερώνοντας το επενδυτικό κοινό.

=====================================================

Η μαγική λέξη της ΑΒΑΞ

Οταν έχεις να μοιράσεις μέρισμα 11 χρόνια και έρχεται η ώρα που με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων συμπεριλαμβάνεις τη "μαγική λέξη" (ακόμη και όταν αφορά σε μόλις 0,07/μτχ δεν παύει να είναι συνολικά 10,1 εκατ. από καθαρή κερδοφορία, που διανέμεις στους μετόχους/επενδυτές σου) τότε η αγορά το εκλαμβάνει-και εύλογα- ως σημείο αναφοράς, ενδεχομένως αναστροφής και πρωϊμιο ανοδικής πορείας. Και σπεύδει να "κλείσει" την Τετάρτη με 12.900 τμχ ανεκτέλεστο, και με το...καλημέρα της Πέμπτης να "ανοίγει" από το συν 6% για να φτάσει έως τα 0,929 ευρώ.

============================================

Πούλα στην είδηση

-Εσπευσαν ορισμένοι να πουλήσουν μετοχές της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ με το που ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα 2022, προφανώς ακολουθώντας τον κανόνα "...πούλα στην είδηση". Πλην όμως εξετάζοντας κάποιος πιο προσεκτικά τα μεγέθη θα διαπίστωνε την τεράστια και ουσιαστική μεταβολή που σημειώθηκε το 2022 με αιχμή την EXALCO. Σε αυτή την περίπτωση ενδεχομένως και να έκανε υπομονή μία ημέρα. Οντως στην αρχή της συνεδρίασης της Πέμπτης πέρασε και ένα "πακέτο" για 150.000 ενώ παράλληλα κυκλοφορούσε φήμη πως η διοίκηση Καντώνια θα διένεμε μέρισμα 0,15/μτχ.

===============================================

Η JPMC και τα ιστορικά υψηλά

Οι φήμες για ανακοινώσεις που θα αποτελέσουν απαρχή εξελίξεων (προς την κατεύθυνση του μετασχηματισμού)στον Ομιλο Viohalco όχι μόνο συνεχίστηκαν αλλά εντάθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση. Μάλιστα η ραγδαία αύξηση συναλλαγών κυρίως σε Viohalco και Cenergy Holdings συνδυαστικά με τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά της δεύτερης (επί της ουσίας των Ελληνικά Καλώδια-Σωληνουργεία Κορίνθου) έδωσε την αίσθηση πως σύντομα η αγορά θα έχει νέα.

Εν τω μεταξύ η πηγή του fpress επιμένει πως, σε όλο αυτό που εξελίσσεται μέρες τώρα χρηματιστηριακά/επενδυτικά σχετίζεται με την ενεργό συμμετοχή της JPMC. Και των επαφών Στέλιου Παπαδόπουλου-Μιχάλη Στασινόπουλου, που είχε αναφερθεί σχετικά.

=============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ