Η κυβέρνηση ζητά δεσμευτικές προσφορές από τις εταιρείες που διαγωνίζονται για το 51% του ΟΛΠ

Η κυβέρνηση ζητά δεσμευτικές προσφορές από τις εταιρείες που διαγωνίζονται για το 51% του ΟΛΠ
Η κυβέρνηση ζήτησε, όπως αναφέρει το Reuters, δεσμευτικές προσφορές από τις τρεις εταιρείες, που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, για το 51% του ΟΛΠ.Υπενθυμίζεται ότι στη β' φάση του διαγωνισμού είχαν περάσει η κινεζικών συμφερόντων Cosco, η ολλανδική APM Terminals (θυγατρική της δανέζικης Maersk), καθώς και η Ports of America, η ICTS και η Utilico.

Οι αλλαγές στους όρους της προηγούμενης προκήρυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τη διάθεση του 51% του ΟΛΠ έναντι του 67,7% του αρχικού διαγωνισμού, χωρίς να αποκλείεται να υπάρχει ρήτρα ότι η διάθεση του υπόλοιπου 16,7% θα γίνει σταδιακά και θα συνδεθεί με την πρόοδο στις επενδύσεις που θα δεσμευθεί να υλοποιήσει ο προτιμητέος επενδυτής, το τίμημα και το ετήσιο μίσθωμα.

Επιπλέον αλλαγή, πέραν του ποσοστού πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ, φέρεται να είναι και η αύξηση του ετήσιου μισθώματος που θα καταβάλλει ο πλειοδότης επενδυτής στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, η κυβέρνηση ενημέρωσε την Τετάρτη τους επενδυτές σχετικά με τροποποιημένη πρόσκληση υποβολής προσφορών για το 51%, αντί του προηγούμενου 67%.

Το δημοσίευμα του πρακτορείου σημειώνει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί ένα σχέδιο διάσωσης και δηλώνει έτοιμη να επανεξετάσει τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, με την προϋπόθεση ότι το κράτος θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση.

Να σημειωθεί ότι από τις πέντε εταιρείες που είχαν αρχικά πλειοδοτήσει, μόνο οι τρεις εξακολουθιύν να ενδιαφέρονται για τον ΟΛΠ και σύμφωνα με τον Έλληνα αξιωματούχο αυτές είναι η κινεζική Cosco, η ολλανδική APM και η Container Terminal Services με έδρα τις Φιλιππίνες.