Πάγο στις εξαγωγές εμβολίων βάζει η Ε.Ε.

Πάγο στις εξαγωγές εμβολίων βάζει η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την επιβολή μηχανισμού που θα μπλοκάρει τις εξαγωγές εμβολίων ένα πρώτα δεν έχουν εκτελεστεί οι παραγγελίες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μέτρο λαμβάνεται εν μέσω μιας πρωτοφανούς διαμάχης μεταξύ της Κομισιόν και της AstraZeneca και ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες το εμβόλιο που έχει αναπτύξει η εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η έλλειψη σε εμβόλια στην Ευρώπη προκαλεί ήδη τριγμούς και εντάσεις σε διάφορες χώρες. Η Ισπανία και η Τσεχία έχουν αναστείλει προσωρινά το πρόγραμμα των εμβολιασμών ενώ σε άλλες χώρες καταγράφονται καθυστερήσεις, καθώς οι ποσότητες που φτάνουνε στα αρμόδια κέντρα δεν επαρκούν ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Το μέτρο για τον περιορισμό των εξαγωγών αφορά κυρίως στην AstraZeneca η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πως θα παραδώσει στην Ε.Ε. περίπου το 25% των ποσοτήτων που είχαν αρχικά συμφωνηθεί. Η εταιρεία υποστηρίζει πως με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει με την Κομισιόν υποχρεούται να κάνει «το καλύτερο δυνατό», όμως το συγκεκριμένο επιχείρημα απέρριψε ως απαράδεκτο η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ