Συμφωνία στο παρά... επτά για το Brexit

Συμφωνία στο παρά... επτά για το Brexit

Με το ρολόι να μετρά τα επτά τελευταία 24ωρα της μεταβατικής περιόδου, Κομισιόν και Βρετανία κατέληξαν σε συμφωνία για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή με το νέο έτος.

Μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μία συμφωνία που αποτρέπει τον κίνδυνο ενός αδιεξόδου που θα είχε τεράστιες συνέπειες τόσο για τη Βρετανία όσο και για την Ε.Ε., με δεδομένο ότι η αξία των εμπορικών συναλλαγών ανέρχεται σε 1 τρισ. ευρώ ετησίως.

Για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν. «Έχουμε μια καλή συμφωνία. Είναι καιρός να γυρίσουμε τη σελίδα και να δούμε το μέλλον», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας πως η Βρετανία είναι έμπιστος εταίρος της Ε.Ε.

«Πρόκειται για μια συμφωνία στο πρότυπο εκείνης με τον Καναδά. Προστατεύει τις θέσεις εργασίας στη χώρα και διασφαλίζει ότι τα βρετανικά προϊόντα θα πωλούνται χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις στην Ε.Ε.» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η Ε.Ε. και η Βρετανία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και σε τομείς όπως η ενέργεια, η ασφάλεια και οι μεταφορές. Όσον αφορά στο ακανθώδες ζήτημα της αλιείας, συμφωνήθηκε να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος διάρκειας 5,5 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ