Ως το 90% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca

Ως το 90% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca

Το εμβόλιο που αναπτύσσει η AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αποτελεσματικότητα ως και 90%, σύμφωνα με ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση το εμβόλιο αποδείχθηκε πως προστατεύει το 70,4% με βάση τα αποτελέσματα της 3ης φάσης των κλινικών δοκιμών. Ωστόσο το ποσοστό αυτό προκύπτει από τον συνδυασμό των αποτελεσμάτων σε δύο διαφορετικές δοκιμές με διαφοποιήσεις στη δοσολογία. Συγκεκριμένα, η AstraZeneca και η Οξφόρδη ανακοίνωσαν πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου διαμορφώθηκε στο 62% όταν δόθηκε μία μόνο δόση, ενώ σε όσους έλαβαν μισή δόση αρχικά και μία πλήρη σε δεύτερο χρόνο η αποτελεσματικότητα έφτασε το 90%.

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαντ, επικεφαλής για τις δοκιμές επισήμανε πως εφόσον επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου «θα μπορούμε να σταματήσουμε τον ιό στα πρώτα στάδια και να περιορίσουμε τις ασυμπτωματικές μολύνσεις».

Με βάση την προκαταρκτική συμφωνία του περασμένου Αυγούστου η Ε.Ε. θα προμηθευτεί 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου, ενώ έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει την παραγγελία για άλλες 100 εκατ. δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ