Μηταράκης: Στόχος τον Ιούνιο 2020 το 1/3 των συντάξεων να εκδίδεται αυθημερόν

Μηταράκης: Στόχος τον Ιούνιο 2020 το 1/3 των συντάξεων να εκδίδεται αυθημερόν

Αυτό άμεσα θα αποφορτίσει τις ομάδες εργασίας που υπάρχουν στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ

«Στόχος μας είναι, από τον Ιούνιο του 2020, το 1/3 των συντάξεων να εκδίδεται αυθημερόν», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», για τη δημιουργία του συστήματος «Άτλας- Ψηφιακή Σύνταξη».

Πρόκειται, όπως εξήγησε ο κ. Μηταράκης, «για τις συντάξεις, που πλέον το σύστημα έχει όλα τα στοιχεία και δε χρειάζεται, ούτε να ζητήσουμε επιπλέον στοιχεία, ούτε να παρέμβει ανθρώπινο χέρι στη δημιουργία της συνταξιοδοτικής απόφασης. Αυτό άμεσα θα αποφορτίσει τις ομάδες εργασίας που υπάρχουν στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ από την έκδοση των υπόλοιπων συντάξεων. Θα προχωρήσει αυτό με τη δημιουργία επιπλέον περιπτώσεων συντάξεων, που μπορούν να εκδίδονται αυτόματα», τόνισε, γνωστοποιώντας ότι «στόχος είναι κάποια στιγμή το 2021 να φτάσουμε στο 90% την αυτόματη έκδοση συντάξεων και πλέον οι υπόλοιπες, που είναι πιο πολύπλοκες ή ειδικές περιπτώσεις -για παράδειγμα για πολίτες που έχουν δουλέψει και κάποια χρόνια στο εξωτερικό και χρειάζεται επικοινωνία με τα συνταξιοδοτικά συστήματα άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αυτές απαιτούν λίγο ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά πλέον από τις ομάδες που θα είναι επιφορτισμένες μόνο με το 10% των συντάξεων θα είναι πολύ- πολύ πιο εύκολο να εκδοθούν».

Στην ίδια κατεύθυνση, όπως πρόσθεσε ο υφυπουργός, θα ληφθούν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης και της ενημέρωσης των ασφαλισμένων, με δημιουργία και συστημάτων και ειδικών ομάδων που θα μπορούν να απαντούν σε εξατομικευμένα ερωτήματα. «Διότι σήμερα αυτό που είδαμε από τις πρώτες αυτοψίες που κάναμε στον ΕΦΚΑ, είναι ότι οι πολίτες πηγαίνουν στα γραφεία του ΕΦΚΑ -δικαιολογημένα επειδή περιμένουν πολύ καιρό την έκδοση της σύνταξής τους- ρωτάνε τους υπαλλήλους τι γίνεται με την υπόθεσή τους και οι υπάλληλοι, που έπρεπε να εκδίδουν όλο το οκτάωρο συντάξεις, αφιερώνουν τη μισή τους μέρα απαντώντας στα δικαιολογημένα ερωτήματα των πολιτών» επισήμανε.

Ερωτηθείς, σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων χηρείας ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Υπήρχε διάταξη για την επιστροφή των συντάξεων χηρείας στο προ Κατρούγκαλου επίπεδο. Αυτή δεν είχε ενεργοποιηθεί εσωτερικά γιατί η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν είχε προλάβει να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο. Την εκδώσαμε στις 17 Ιουλίου, μέχρι το τέλος Αυγούστου πιστεύουμε ότι η ομάδα πληροφορικής του ΕΦΚΑ θα έχει ολοκληρώσει τους επανυπολογισμούς, ώστε με την πληρωμή που γίνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου να μπορεί να δοθεί το νέο επίπεδο της κύριας σύνταξης και τα αναδρομικά από την ημερομηνία ψήφισης της αλλαγής του νόμου».

Σχετικά με τη χρηματοδότηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο υφυπουργός διευκρίνισε: «Τα έσοδα του Ταμείου εξαρτώνται από τρεις παράγοντες. Ο ένας είναι το ύψος των εισφορών. Ο δεύτερος είναι πόσοι δουλεύουν, ποια είναι η απασχόληση και ο τρίτος παράγοντας είναι πόσος είναι ο μέσος μισθός [...] Θεωρούμε ότι η αύξηση της απασχόλησης και η βελτίωση του μέσου μισθού θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην κάλυψη αυτού του κενού. Από εκεί και πέρα, ο γενικότερος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται στην κυβέρνηση από τη βελτίωση της απόδοσης της ελληνικής οικονομίας είναι κάτι που το βλέπουμε συνολικά και κεντρικά ως κυβέρνηση. Ήδη, στο θέμα του ΕΝΦΙΑ οι Έλληνες πολίτες βιώνουν τη μείωση κατά 22% μεσοσταθμικά της επιβάρυνσης. Στον κεντρικό σχεδιασμό που γίνεται για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου εντάσσεται και η συζήτηση για το υπόλοιπο της επιβάρυνσης των ταμείων, που θα δημιουργηθεί από τη μείωση των εισφορών».

Αναφερόμενος στις περιπτώσεις πολύ υψηλών συντάξεων που δημοσιοποίησε ο υπουργός Εργασίας και κληθείς να σχολιάσει τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μηταράκης είπε: «Είχε πει ο κ.Κατρούγκαλος πρόσφατα ότι με τον νόμο του δεν μπορούν να εκδοθούν συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ και ότι είναι fake news αυτή η αποκάλυψη του υπουργείου Εργασίας. Η ίδια η κ. Αχτσιόγλου τον διόρθωσε, λέγοντας ότι ετοίμαζε κάποια νομοθετική πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντας ότι υπήρχε κάποιο θέμα. Όμως, 226 συντάξεις έχουν εκδοθεί τους τελευταίους μήνες που υπερβαίνουν αυτό που ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι είναι το όριο που δίνει ο νόμος [...] Έχουμε ήδη 226 συντάξεις που πληρώνονται σήμερα άνω των 3.000 ευρώ. Υπήρχαν και κάποιες υπερβολικά ακραίες καταστάσεις, συντάξεις που δεν είχαν εκδοθεί ακόμη, είχε γίνει το προσχέδιο της απόφασης έκδοσης, απλώς δεν είχε μπει η τελική υπογραφή. Η μεγαλύτερη από αυτές τις συντάξεις που βρήκαμε έφτανε τα 24.000 ευρώ τον μήνα [...] Όμως 226 συντάξεις εκδόθηκαν και πληρώνονται, άρα δεν ισχύει απολύτως αυτό που λέει η κ. Αχτσιόγλου. Και περιέργως, ενώ η κυβέρνηση έφερνε δεκάδες τροπολογίες τους τελευταίους μήνες της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, δε φαίνεται να υπάρχει καν ένα προσχέδιο -δε βρήκα εγώ στο γραφείο μου τουλάχιστον- κάποιας διάταξης, ή κάποιο ενημερωτικό, που να δείχνει ότι ήταν έτσι για να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα [...] Το έχει αναλάβει τώρα ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα έλθει με νομοθετική πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο».

Σε ερώτηση σχετικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη δομή του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος η κύρια σύνταξη, ο ΕΦΚΑ, που παραμένει δημόσιος, άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα παρερμηνείας αυτού, είναι δημόσιος, διανεμητικός και αναδιανεμητικός με τη στήριξη και του κράτους και των εργοδοτών και των εργαζομένων [...]. Ο δεύτερος πυλώνας, η επικουρική σύνταξη, παραμένει ως έχει για τους υπάρχοντες συνταξιούχους κι εργαζόμενους. Η δικιά μας γενιά, δηλαδή, θα παραμείνει στο παλιό σύστημα, διότι πρέπει το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα να μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς δυσκολίες από το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα. Η νέα επικουρική θα αφορά τους νέους εργαζόμενους. Στόχος μας είναι από 1/1/2021 οι νέοι εργαζόμενοι, αυτοί που μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, να κεφαλαιοποιούν τις εισφορές τους, δηλαδή να είναι σε ατομικό λογαριασμό, στο όνομά τους, όπου θα μπαίνουν οι δικές τους εισφορές και θα επενδύονται σύμφωνα με τα κριτήρια που ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα θέσει. Αυτός ο λογαριασμός του ανήκει και από αυτόν τον λογαριασμό, στο τέλος του εργασιακού του βίου θα έχει τη δυνατότητα ένα ποσό, εάν επιθυμεί να το λάβει εφάπαξ, το υπόλοιπο ή όλο το ποσό να το μετατρέψει σε μία μηνιαία σύνταξη καταβολή. Στον τρίτο πυλώνα. που είναι η καθαρά ιδιωτική ασφάλιση, που υπάρχει και σήμερα στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι καθόλου αναπτυγμένη, θέλουμε να δώσουμε φορολογικά κίνητρα, ώστε να επιτρέψουν όσοι μπορούν κι όσοι θέλουν να έχουν και στήριξη στον τρίτο πυλώνα. Ο πρώτος και ο δεύτερος πυλώνας είναι υποχρεωτικοί, ο τρίτος είναι καθαρά προαιρετικός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ