Ιδού η νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά – «Αποχαρακτηρίζονται» 100-120 χιλιάδες εργαζόμενοι

Ιδού η νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά – «Αποχαρακτηρίζονται» 100-120 χιλιάδες εργαζόμενοι
Στα χέρια του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, παραδόθηκε από την αρμόδια επιτροπή η νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά. Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες που δόθηκαν για δημόσια διαβούλευση καθώς και το πόρισμα της επιτροπής. Από την 1η Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή.



Η διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Στην πρώτη φάση, η εφαρμογή θα αφορά στο 80% των επαγγελμάτων ενώ για τα υπόλοιπα επαγγέλματα η μελέτη θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Με τη νέα λίστα απεντάσσονται από την κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών περί τους 100.000 έως 120.000 εργαζομένους και ο αριθμός όσων υπάγονται σε αυτά αναμένεται να διαμορφωθεί περί τις 400.000 έως 420.000 εργαζομένους.

Σήμερα στην κατηγορία των βαρέων είναι ασφαλισµένοι 538.234 μισθωτοί εκ των οποίων 394.817 άνδρες και 143.417 γυναίκες. Ο αριθµός είναι ήδη μειωμένος εξαιτίας της ανεργίας που έχει χτυπήσει ειδικά τον κλάδο της οικοδομής. Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας θα πραγματοποιήσουν ελέγχους στους εργασιακούς χώρους ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων προκειμένου να συμπεριληφθεί στα τελικά κριτήρια η ευρωπαϊκή εμπειρία.

  • Ποιοι διαγράφονται


Εκτός λίστας θα βρεθούν τελικά οι διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη βαριά βιοµηχανία, τη χηµική και τη φαρµακοβιοµηχανία, πλανόδιοι πωλητές, οικιακοί βοηθοί, εργαζόµενοι στον χώρο του µόντελινγκ, εκφωνητές ραδιοφώνου, κοµµωτές και κάποιες ειδικότητες στον χώρο του τουρισµού και επισιτισµού. Ειδικότητες που δεν υφίστανται πλέον, όπως οι εργαζόμενοι στην παραγωγή φωταερίου, οι ραδιοτηλεγραφητές, οι τηλετυπιστές, οι χειριστές μηχανημάτων διάτρησης και επαλήθευσης στοιχείων επί καρτελών ή χαρτοταινιών κ.α. Ακόμη εργαζόμενοι σε αντικείμενα που έχουν καταργηθεί όπως οι εργαζόμενοι στην επεξεργασία αμιάντου η χρήση του οποίου έχει απαγορευτεί. Τέλος, ειδικές κατηγορίες οι οποίες δεν υφίστανται πλέον, όπως η ΑΧΕ ΕΘΥΛ ΕΛΛΑΣ, οι απασχολούμενοι σε μηχανουργείο, αποθήκες, τμήμα κοπής υάλου και συνεργεία επισκευής και συντήρησης στο εργοστάσιο της ΑΕΕ Χημικών προϊόντων και λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, ράπτριες απασχολούμενες εντός του συγκροτήματος του ΙΚΑ επί των οδών Ματζαγριωτάκη και Εσπερίδων στην Καλλιθέα.

  • Ποιοι εντάσσονται


Ταυτόχρονα εντάσσονται σε καθεστώς ΒΑΕ οι αγρεργάτες και οι αλλιεργάτες, το νοσηλευτικό προσωπικό των δηµόσιων νοσοκοµείων. Επίσης, επιστήμονες και τεχνικοί που απασχολούνται σε χώρους βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας όπως οι εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία, σε βιολογικούς καθαρισμούς, τμήματα ποιοτικού ελέγχου, διασφάλισης ποιότητας ή έρευνας και ανάπτυξης, μηχανοδηγοί (μετρό) και εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

  • Ποιοι σώζονται


Ακόμη και για όσους διαγραφούν από τη λίστα υπάρχουν δύο παράθυρα διάσωσης. Οι ασφαλισμένοι που διαθέτουν ένσημα δώδεκα ετών (3600 ένσημα), δεν θα θιγούν και θα διατηρήσουν το σημερινό - ευνοϊκότερο - ασφαλιστικό καθεστώς. Επίσης, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να υπάγονται στο ίδιο καθεστώς συνταξιοδότησης, ακόμη και αν το επάγγελμά τους εξαιρεθεί από τη λίστα, εφόσον μέχρι τις 31/12/2015 έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, έχουν δηλαδή πραγματοποιήσει 4.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες οι 3.600 σε ΒΑΕ και από αυτές 1000 την τελευταία 13ετία, πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

  • Για όσους δεν διασωθούν


Οι εργαζόμενοι των οποίων η εργασία θα εξαιρεθεί από τον Πίνακα πριν να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, θα λάβουν τις προσαυξήσεις που προβλέπονται για τις ημέρες της ασφάλισής τους στα βαρέα και ανθυγιεινά (ν. 1902/90). Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή, θα υπάρξει ειδική ρύθμιση που θα επιτρέπει στους συγκεκριμένους εργαζόμενους να "εξαγοράσουν" ως βαρέα τα ένσημα που ήδη έχουν αποκτήσει. Ειδική πρόνοια θα υπάρξει για τους ασφαλισμένους που θα ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς των βαρέων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της συνταξιοδοτικής αναγνώρισης μέρους του εργασιακού χρόνου που έχει προηγηθεί.

  • H δήλωση του υπουργού Εργασίας

«Σήμερα η Διαρκής Επιτροπή για τα ΒΑΕ παρέδωσε το πόρισμα και την πρόταση της για τη νέα λίστα. Είναι μια σημαντική δουλειά, μια πάρα πολύ χρήσιμη επεξεργασία κατά ειδικότητα για να καταλήξουμε στις τελικές αποφάσεις. Θέλω να διευκρινίσω ότι στη συνέχεια θα δοθεί στη δημοσιότητα και στους φορείς για διαβούλευση. Επομένως, δεν πρόκειται για προτάσεις της κυβέρνησης αλλά της επιτροπής. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μετά τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και τη γνωμοδότηση του ΣΚΑ (Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης). Αξιοποιούμε όλες τις μελέτες όλα τα πορίσματα αλλά και ότι έχει γίνει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για να καταλήξουμε σε μια επικαιροποιημένη λίστα που θα είναι δίκαιη, με ίδιο καθεστώς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα έχει μεταβατικό στάδιο έτσι ώστε οι εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται στο συγεκρκιμένο καθεστώς να μην χάσουν τα δικαιώματά τους και σε κάθε περίπτωση να έχουμε επαγγέλματα τα οποία είχαν μείνει εκτός λίστας γιατί απλούστατα δεν είχαν τους φορείς που θα τους υποστήριζαν».
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Υπουργός δήλωσε ότι στη λίστα θα εισαχθούν επαγγέλματα τα οποία πρέπει να μελετηθούν περισσότερο και χρειάζονται προσαρμογές και σε άλλα ταμεία. «Μέχρι τώρα το θέμα των ΒΑΕ ήταν στο μεγαλύτερο βαθμό στο ΙΚΑ. Έχουμε και άλλους Φορείς όπως ο ΟΓΑ και το δημόσιο οπού εκεί θα χρειαστεί να επεκταθεί το καθεστώς των ΒΑΕ έτσι ώστε να έχουμε ένα ενιαίο καθεστώς στη χώρα μας» επεσήμανε. Τέλος, ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το θέμα της αναδρομικότητας γιατί κάποιοι από τους εργαζόμενους θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν και προηγούμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ