Στην λίστα αναμονής πέντε χρόνια για σύνταξη και εφάπαξ

Στην λίστα αναμονής πέντε χρόνια για σύνταξη και εφάπαξ
Ακόμα και για να βγει κανείς στη σύνταξη χρειάζεται μέσον ,καθώς η λίστα των εν αναμονή ασφαλισμένων που κάνουν αίτηση περιμένοντας να πληρωθούν μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πάνω από 250.000 αποφάσεις για κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ.    

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρατηρούνται στις επικουρικές συντάξεις και αυτό εξαιτίας της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας που εφαρμόζει το ΕΤΕΑ, υπολογίζοντας μέρες ασφάλισης και ποσά σύνταξης για 17 επιμέρους επικουρικούς φορείς, αλλά και της έλλειψης ρευστότητας, μια που η κύρια προτεραιότητα είναι να πληρώνονται οι συντάξεις κάθε μήνα, αλλά -όπως είδαμε- και οι δόσεις στο ΔΝΤ! Για όλες τις άλλες υποχρεώσεις ισχύει το «δεν πληρώνω» αφού η κυβέρνηση έχει κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών.

Οσοι κάνουν τώρα τις αιτήσεις τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι… αν δεν έχουν μέσον, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να βγουν οι 250.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις και μετά να πάρουν σειρά οι δικές τους υποθέσεις! Το πόσο οξύ είναι το πρόβλημα φαίνεται από τα νεότερα στοιχεία που εξασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

1. Στις επικουρικές συντάξεις βρίσκεται σε εκκρεμότητα η έκδοση 120.000 αποφάσεων, σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης! Το ΕΤΕΑ βγάζει συντάξεις για όσους έχουν κάνει αίτηση ως τα τέλη του 2013 και δεν έχει «πιάσει» ακόμη όσους αποχώρησαν το 2014 και στις αρχές του 2015!Τη μεγαλύτερη αναμονή έχουν όσοι ασφαλίστηκαν στο επικουρικό των υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων (πρώην ΤΕΑΥΕΚ) όπου εκκρεμούν αιτήσεις από το 2011! Αν όλες αυτές οι συντάξεις έβγαιναν μονομιάς, και με την παραδοχή ότι όλες θα ήταν στα 170 ευρώ το μήνα, τότε το κόστος μαζί με τα αναδρομικά μιας τριετίας (2013, 2014, 2015), που θα έπρεπε να καταβάλει το ΕΤΕΑ, αλλά και το ΙΚΑ, θα έφτανε στα 740 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά βέβαια δεν υπάρχουν, αλλά παρά ταύτα το υπουργείο Εργασίας διατείνεται ότι θα βρει και άλλα 327 εκατ. ευρώ για να μηδενίσει τη ρήτρα του νόμου που προβλέπει νέες μειώσεις 8% για το 2015.Οσοι κάνουν σήμερα αίτηση για επικουρική, θα πρέπει πρώτα να περιμένουν μέχρι να φύγει το «στοκ» των 120.000 αιτήσεων για να πάρουν σειρά οι ίδιοι. Με το ρυθμό που βγαίνουν οι αποφάσεις, θα πληρωθούν μέσα σε μια 5ετία καθώς η ρευστότητα που έχει το ΕΤΕΑ επαρκεί για να πληρώνει περίπου 22.000 νέους δικαιούχους κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι οι 120.000 δικαιούχοι θα πληρωθούν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, δηλαδή αναμονή ως το 2020!

2. Στα Ταμεία Πρόνοιας που χορηγούν τα εφάπαξ η λίστα αναμονής απαριθμεί 50.000 ασφαλισμένους, με αποχώρηση μετά την 1η/9/2013.Οι 41.000 προέρχονται από το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τους εποπτευόμενους φορείς υπουργείων (νοσοκομεία, ΑΕΙ-ΤΕΙ, Οργανισμούς), ενώ άλλοι 9.000 είναι σε αναμονή από ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, τράπεζες και λιγότεροι από τον ιδιωτικό τομέα. Για να εκδοθούν τα εφάπαξ θα πρέπει να αποφασιστεί πρώτα από το υπουργείο Εργασίας ο τρόπος που θα υπολογιστούν τα ποσά και ακολούθως να βρεθούν και εδώ πόροι για να μη γίνουν οι μειώσεις που προβλέπει η αρχική απόφαση.Λεφτά όμως δεν περισσεύουν και πλέον η πληρωμή των εφάπαξ, όταν ξεκινήσει για όσους αποχώρησαν από την 1η/9/2013 και μετά, θα φτάνει σε χρόνο αναμονής τα 4 χρόνια! Το αν θα υπάρχουν και μειώσεις θα φανεί πολύ σύντομα, καθώς με εντολή των θεσμών οι βελτιώσεις που ετοίμαζε το υπουργείο έχουν παγώσει.

3. Στο ΙΚΑ η λίστα αναμονής αφορά περίπου 80.000 δικαιούχους κύριας σύνταξης και ο μέσος χρόνος αναμονής είναι συγκριτικά με τα εφάπαξ και τις επικουρικές «μικρότερος», αν λάβει κανείς υπόψη ότι φτάνει στους 17 μήνες (για οριστική σύνταξη χωρίς να μεσολαβεί διαδοχική ασφάλιση) και στους 24 μήνες αν μεσολαβούν και άλλοι φορείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ