Μέσω εφαρμογής στο κινητό θα υπολογίζεται ο χρόνος και το ύψος της σύνταξης - Πότε θα εφαρμοστεί

Μέσω εφαρμογής στο κινητό θα υπολογίζεται ο χρόνος και το ύψος της σύνταξης -  Πότε θα εφαρμοστεί

Τι ανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης

Ολική ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ, με τρόπο ώστε μέσω μιας και μόνο να μπορεί κανείς να μάθει πότε και πόση σύνταξη θα πάρει.

Αυτό ανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως είπε συγκεκριμένα ο αρμόδιος υπουργός, «ο στόχος μας είναι σε τρία χρόνια να έχουμε πλήρως ψηφιοποιήσει όλα τα αρχεία του ΕΦΚΑ, δηλαδή όλο τον ασφαλιστικό βίο των ασφαλισμένων μας. Όταν θα φτάσουμε εκεί, θα έχει συμβεί το εξής: θα μπορείς να έχεις μία εφαρμογή στο κινητό σου τηλέφωνο, να πατάς το κουμπί και να σου βγάζει πότε θα πάρεις σύνταξη και πόση θα είναι η σύνταξη».

Ψηφιοποίηση αίτησης για Εφάπαξ

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Οκτωβρίου οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν αποκλειστικά και μόνον ηλεκτρονικά την αίτηση απονομής Εφάπαξ. Αυτό αφορά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (ασφαλισμένοι σε 20 πρώην Τομείς Πρόνοιας) και αυτοαπασχολούμενους (ασφαλισμένοι σε 6 πρώην Τομείς Πρόνοιας).

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, που δεν απαιτεί επιπλέον δικαιολογητικά για την πλειονότητα των δικαιούχων, απαλλάσσει -από γραφειοκρατικές διαδικασίες και την υποχρέωση μετάβασης στις κατά τόπους υπηρεσίες του Φορέα- δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενους, που επισκέπτονται κατ’ έτος τον e-ΕΦΚΑ για τη συγκεκριμένη συναλλαγή. Ενδεικτικά, για την υποβολή αιτήσεων απονομής εφάπαξ (πλην Δημοσίου) προσήλθαν στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ για το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2023 περισσότεροι από 14.000 ασφαλισμένοι.

Για τις επικουρικές

Αναφερόμενος στις εκκρεμείς επικουρικές, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε: «όταν ανέλαβα υπουργός Εργασίας οι εκκρεμείς επικουρικές που παρέλαβα ήταν περίπου 65 χιλιάδες. Εχουμε κάνει πολλές ρυθμίσεις, έχουμε ανακοινώσει κατά καιρούς διάφορα πράγματα και μέσα στο καλοκαίρι, τα πληροφοριακά συστήματα που τις επιταχύνουν και τα λοιπά. Πλέον είμαστε στις 42 χιλιάδες, άρα έχουμε πέσει 23 χιλιάδες μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Με τη ρύθμιση που φέρνουμε στη Βουλή με το νέο νομοσχέδιο, πιστεύω αρχές Νοεμβρίου, θα πάμε αυτόματα σε μία απόδοση περίπου 15 χιλιάδων επικουρικών συντάξεων του δημοσίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ