Allianz: Στα 5,2 δισ. ευρώ η ελληνική ασφαλιστική αγορά – Διογκώνεται η ασφάλιση υγείας

Allianz: Στα 5,2 δισ. ευρώ η ελληνική ασφαλιστική αγορά – Διογκώνεται η ασφάλιση υγείας

Κατά 0,2 δισ. ευρώ ή 4,8% αυξήθηκε η ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας το 2022, με τα συνολικά έσοδα από ασφάλιστρα να ανέρχονται στα 5,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Allianz, η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη των ασφαλιστικών αγορών διεθνώς, ισχυρή ανάπτυξη κατέγραψαν και οι τρεις κλάδοι ασφάλισης, ήτοι ο τομέας ασφάλισης ζωής, περιουσίας & ατυχημάτων και υγείας. Αντιθέτως, στις γειτονικές χώρες, παρουσιάστηκε μείωση στη δραστηριότητα του κλάδου ζωής.

Ειδικότερα, τα έσοδα από ασφάλιστρα ζωής στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,4% στα 2,4 δισ. ευρώ, ενώ οι ασφαλίσεις περιουσίας και ατυχημάτων στη χώρα κατά 6,5% στα 2,4 δισ. ευρώ. Τέλος, η σχετικά περιορισμένη ακόμη αγορά της ασφάλισης υγείας, αυξήθηκε κατά 9,9% στα 0,4 δισ. ευρώ.

Στην επόμενη δεκαετία, η Allianz διαβλέπει αύξηση των ασφαλίστρων κατά 3,6% ετησίως, με το συνολικό μέγεθος της ελληνικής αγοράς να αγγίζει τα 7,7 δισ. ευρώ το 2033. Οι κλάδοι ζωής και περιουσίας & ατυχημάτων αναμένεται να παραμείνουν σταθεροί, με μέγεθος αγοράς 3,2 δισ. ευρώ έκαστος. Η υγεία θα παραμείνει ο μικρότερος κλάδος (1,2 δισ. ευρώ), αλλά θα είναι πιθανό να αναπτυχθεί τουλάχιστον τρεις φορές ταχύτερα σε σχέση με το σύνολο της αγοράς (+11,4% ετησίως).

Η Ασία ξεπέρασε την Ευρώπη στα έσοδα από ασφάλιστρα

Κατά την έκθεση της Allianz, τα έσοδα από την παγκόσμια αγορά ασφαλίστρων ανήλθαν σε σχεδόν 5,6 τρισ. ευρώ πέρυσι. Η ασφάλιση ζωής παραμένει ο μεγαλύτερος κλάδος (2,6 τρισ. ευρώ), ακολουθούν η ασφάλιση περιουσίας & ατυχημάτων (1,8 τρισ. ευρώ) και η ασφάλιση υγείας (1,1 τρισ. ευρώ). Το 2022, η παραγωγή ασφαλίστρων αυξήθηκε κατά 259 δισ. ευρώ ή κατά 4,9%, παρά τον πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε διεθνώς στο 8,6%.

Αναλυτικά, η ασφάλιση περιουσίας & ατυχημάτων σημείωσε ισχυρή αύξηση 8,7%, η ασφάλιση υγείας αυξήθηκε με πιο μέτριο ρυθμό της τάξης του 4,9%, ενώ η ασφάλιση ζωής κατέγραψε μικρή ανάπτυξη της τάξης του 2,4%, λόγω της συμπίεσης των πραγματικών εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Ωστόσο, 77,5 δισ. ευρώ (+9,9%), τουλάχιστον 50% της παγκόσμιας αύξησης προήλθε μόνο από τη Βόρεια Αμερική, με έσοδα από ασφάλιστρα ύψους 860 δισ. ευρώ και την περιοχή να παραμένει μακράν η μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως. Η Ασία σημείωσε, επίσης, υγιή ανάπτυξη 8,4% πέρυσι (+31 δισ. ευρώ). Με συνολικά έσοδα από ασφάλιστρα σχεδόν 403 δισ. ευρώ, η Ασία ξεπέρασε την Ευρώπη για πρώτη φορά (+4% ή 15 δισ. ευρώ με 397 δισ. ευρώ).

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αγορές του κλάδου ασφάλισης ζωής υπέστησαν πλήγμα πέρυσι, ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη, καθώς τα έσοδα από ασφάλιστρα μειώθηκαν κατά 2,7% το 2022 (-21 δισ. ευρώ με 740 δισ. ευρώ). Στο ίδιο επίπεδο κυμαίνεται και η Ασία, η οποία δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες και σημείωσε μέτρια άνοδο 3,6% (+33 δισ. ευρώ με 952 δισ. ευρώ). Στις ασφαλίσεις περιουσίας & ατυχημάτων, η Βόρεια Αμερική αποτέλεσε τον κύριο μοχλό ανάπτυξης το 2022, με +7,8%, ή 61 δισ. ευρώ με 840 δισ. ευρώ. Η ηγετική θέση της Αμερικής είναι ακόμη πιο έντονη στις ασφαλίσεις υγείας, καθώς η αγορά των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει περίπου τα 2/3 των συνολικών εσόδων από ασφάλιστρα παγκοσμίως

Αύξηση 5,2% την επόμενη πενταετία

Τα ασφάλιστρα αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,2% την επόμενη δεκαετία, προσθέτοντας 4.190 δισ. ευρώ στο παγκόσμιο απόθεμα ασφαλίστρων, σύμφωνα με την έκθεση της Allianz. Το 2033, τα έσοδα από ασφάλιστρα θα φτάσουν τα 4,3 τρισ. ευρώ στον κλάδο ζωής, τα 3,1 τρισ. ευρώ στον κλάδο περιουσίας & ατυχημάτων και τα 2,3 τρισ. ευρώ στον κλάδο υγείας.

Με 1,726 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης θα αφορά τον κλάδο ζωής. Ωστόσο, η ετήσια ανάπτυξη (+4,7%) την επόμενη δεκαετία είναι πιθανό να υστερεί αρκετά σε σχέση με τη γενική οικονομική ανάπτυξη (+5,2%). Έτσι, η ασφαλιστική διείσδυση θα μειωθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,8%. Η Ασία θα παραμείνει η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης για τον κλάδο ζωής παγκοσμίως, με την ετήσια ανάπτυξη (εκτός της Ιαπωνίας) να αναμένεται να ανέλθει στο 7,5%. Η περιοχή αναμένεται να αντιπροσωπεύει το ήμισυ της αύξησης ασφαλίστρων σε απόλυτη τιμή (866 δισ. ευρώ), περισσότερο από τη Βόρεια Αμερική (377 δισ. ευρώ) και την Ευρώπη (276 δισ. ευρώ) μαζί.

Στον κλάδο περιουσίας & ατυχημάτων, τα πρόσθετα ασφάλιστρα θα ανέλθουν σε 1,282 δισ. ευρώ έως το 2033. Αυτό αντιπροσωπεύει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,0%, περίπου σε συμφωνία με την προηγούμενη δεκαετία (5,1%) και τη γενική οικονομική ανάπτυξη (5,2%). Συνεπώς, η ασφαλιστική διείσδυση θα μειωθεί ελαφρά μόνο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα (σε 2,0%). Όπως και στον κλάδο ζωής, η Ασία (πλην της Ιαπωνίας) είναι ο ξεκάθαρος πρωταθλητής ανάπτυξης μεταξύ των μεγάλων περιοχών με ετήσιο ποσοστό +8,1%. Σε απόλυτες τιμές, ωστόσο, η σημασία της περιοχής είναι μικρότερη από ό,τι στον κλάδο ζωής: «μόνο» περίπου το 35% της αναμενόμενης αύξησης των ασφαλίστρων (448 δισ. ευρώ) αποδίδεται στην Ασία, έναντι 357 δισ. ευρώ στη Βόρεια Αμερική και 168 δισ. ευρώ στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ