Στο «σφυρί» η πρώτη κατοικία και κάτω από 100.000 ευρώ

Χαμηλώνει πολύ ο πήχης κάτω από τον οποίο οι τράπεζες θα προχωρούν σε πλειστηριασμούς

Στο «σφυρί» η πρώτη κατοικία και κάτω από 100.000 ευρώ

Σε «εφιάλτη» για γερά νεύρα εξελίσσεται η προστασία της πρώτης κατοικίας με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν χάσει τον... ύπνο τους.

Από τη μια πλευρά ο περίφημος Νόμος Κατσέλη ο οποίος βρίσκεται στο μικροσκόπιο των θεσμών και από την άλλη οι πιέσεις των τραπεζών για μείωση του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Ο νόμος Κατσέλη

Σήμερα, υπό την νομική προστασία του νόμου βρίσκονται 12 δισ. ευρώ δάνεια, η πλειονότητα των οποίων είναι στεγαστικά. Δανειστές και εποπτικές αρχές αναφέρουν στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να περιοριστεί δραστικά η αξία του ακινήτου που θα προστατεύεται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βάση υπολογισμού της αξίας της πρώτης κατοικίας δεν θα είναι η αντικειμενική αξία, αλλά η εμπορική. Για τον άγαμο η πίεση που ασκείται είναι να προστατεύεται η πρώτη κατοικία εμπορικής αξίας έως 75.000 ευρώ και για οικογένεια με τρία παιδιά το όριο να ανεβαίνει στις 100.000 ευρώ, γεγονός που περιορίζει την περίμετρο του νόμου. Σήμερα, ο νόμος προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για τον άγαμο, 220.000 ευρώ για το ζευγάρι και η αξία αυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι τα τρία.

Την ίδια στιγμή υπό συζήτηση είναι ακόμη και τυχόν αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς οι θεσμοί θεωρούν υψηλά αυτά που σήμερα ορίζει ο νόμος και τα οποία (συνδυαστικά με την αξία της πρώτης κατοικίας) διαμορφώνονται ως εξής: Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται από 13.906 ευρώ έως 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση. Συγκεκριμένα το οικογενειακό εισόδημα για ενήλικο θα πρέπει να είναι έως 13.906 ευρώ, για το ζευγάρι 23.659 ευρώ με προσαύξηση για το κάθε παιδί έως και το τρίτο 5.714 ευρώ.

Το ισχύον πλαίσιο, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018, έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που θεωρούν ότι έχει αδυναμίες οι οποίες καταλήγουν να παρέχουν ομπρέλα προστασίας σε πολλούς στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Οι τράπεζες

Την ίδια στιγμή, σε οικονομικό συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και τα Economist Events στο Βερολίνο οι έλληνες τραπεζίτες αναφέρουν ότι οι τράπεζες καταγράφουν πρόοδο και βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση από άποψη ρευστότητας, ωστόσο απαιτείται οπωσδήποτε μείωση των κόκκινων δανείων.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του αναπληρωτής διευθύνοντα συμβούλου και εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank Ergasias Θ. Καλαντώνη, ο οποίος τόνισε ότι αν οι τράπεζες δεν μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι ο «νόμος Κατσέλη» θα ισχύει και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, ωστόσο, θα πρέπει να καταστούν πιο περιοριστικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας σε σχέση με το εισόδημα αλλά και την αξία των ακινήτων, για την οποία οι τράπεζες, όπως είπε, έχουν προτείνει να μειωθεί κάτω από τις 100.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ