Άγονος ο πλειστηριασμός του νεοκλασικού της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Ανήκε επί σειρά ετών στην οικογένεια Τζιβέλη

Άγονος ο πλειστηριασμός του νεοκλασικού της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Για μια ακόμη φορά βγήκε άγονος ο αναγκαστικός πλειστηριασμός στον οποίο έβγαλε η Alpha Bank το νεοκλασικό των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη, συνολικής επιφάνειας 2.900 τετραγωνικών μέτρων, ιδιοκτησία της οικογένειας Τζιβέλη.

 

Λόγω των γνωστών δυσχερειών με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος ο επιχειρηματίας, οδηγώντας στην εκποίηση από τις πιστώτριες τράπεζες των συμμετοχών του σε σειρά εισηγμένων εταιρειών (μεταξύ άλλων το 10% της Ελλάκτωρ, ποσοστά σε Τιτάνα, Φουρλή κ.α.), το ακίνητο πλειστηριάστηκε λόγω κατάπτωσης ενεχύρου, με επισπεύδουσα την Alpha Bank, για χρέη ύψους 26.000.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος πλειστηριασμός έγινε στις 21 Ιουνίου και ματαιώθηκε, ενώ επαναλήφθηκε με τιμή εκκίνησης πρώτης προσφοράς για το σύνολο του ακινήτου τα 40.000.000 ευρώ.

Το νεοκλασσικό κτίριο είχε αγοραστεί από τον επιχειρηματία στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και προ ετών είχε ανακατασκευαστεί. Είχε χωριστεί σε οριζόντιες ιδιοκτησίες με ιδιοκτήτες τη Mitica Properties και μέλη της οικογένειας. Η θέση του είναι μοναδική, στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου, μερικά βήματα από την είσοδο του Μουσείο της Ακροπόλεως, ενώ στο ισόγειο υπάρχει πρόβλεψη για τη λειτουργία καταστημάτων.

Το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο επί σειρά ετών συγκαταλέγονταν στα πολυτιμότερα στο χαρτοφυλάκιο του Γιάννη Τζιβέλη και των εταιρειών του Mitica Ltd, Mitica Properties και Infocasa.

Ο επιχειρηματίας επί σειρά ετών συγκαταλέγονταν στους μεγαλύτερους επενδυτές του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Όμως τα τελευταία χρόνια η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου και του εγχώριου real estate όπου είχε επίσης τοποθετηθεί οδήγησαν σε αδυναμία εξυπηρέτησης των σημαντικών του υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς.

Η χρηματιστηριακή κρίση κόστισε στον επιχειρηματία και τον οδήγησε στην εκποίηση από τις πιστώτριες τράπεζες των συμμετοχών του σε σειρά εισηγμένων εταιρειών. Στα τέλη του 2003, η Mitica απέκτησε σημαντικές συμμετοχές σε σειρά εταιρειών, όπως η Fourlis Συμμετοχών, η Attica Συμμετοχών (τότε Επιχειρήσεις Αττικής), η Blue Star (τότε Στρίντζης), οι Μινωικές Γραμμές, οι Alpha Trust Asset Manager και Alpha Trust Ανδρομέδα, η Τιτάν, ενώ έφθασε να κατέχει το 10% του Ελλάκτωρα, το οποίο βγήκε προς πώληση πριν από μερικούς μήνες και αποκτήθηκε από υφιστάμενους μετόχους του ομίλου και ξένους επενδυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ