Απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί - Προστασία κατοικίας μόνο με «αποδείξεις»

Απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί - Προστασία κατοικίας μόνο με «αποδείξεις»
Το θέμα της πλήρης απελευθέρωσης των πλειστηριασμών θέτουν επί τάπητος οι θεσμοί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας μόνο για όσους δανειολήπτες μπορούν να αποδείξουν ότι βρίσκονται σε πραγματική οικονομική αδυναμία και σαφώς για εκείνους που ανήκουν στην ομπρέλα προστασίας που προσφέρει το νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στο τραπέζι υπάρχει όμως και μία ακόμη πρόταση, η οποία προβλέπει την προστασία όσων κατοικιών έχουν αντικειμενική αξία έως 80.000-100.000 ευρώ. πρόταση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος στις διαπραγματεύσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, η πίεση, κυρίως από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία έχει φθάσει πλέον σε οριακό σημείο.

Το… πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται από τη Μεγάλη Εβδομάδα όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε την ελληνική πρόταση, η οποία προέβλεπε την προστασία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 250.000-300.000 ευρώ.

Αξία μεγαλύτερη από αυτήν που όριζε ο τελευταίος νόμος, ο οποίος προστάτευε την κατοικία με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ.

Νόμος που σήμερα δεν ισχύει καθώς έληξε την 31η Δεκεμβρίου και έκτοτε όλοι ζούμε σε καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, με τη διαφορά ότι οι τράπεζες δεν τους κάνουν καθώς δεν τις συμφέρει να βρεθούν με χιλιάδες ακίνητα χαμηλής αξίας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση οφείλει να νομοθετήσει ένα πλαίσιο προστασίας για όσους έχουν πραγματική ανάγκη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία εξυπηρετούν δανειολήπτες που διαθέτουν κινητή και ακίνητη περιουσία και δεν πληρώνουν συνειδητά…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ