"Ηλεκτροσόκ": Ερχεται αύξηση πάνω από 400% στους λογαριασμούς και «πλαφόν» στις επιδοτήσεις

Υπολογίστε τον λογαριασμό του ρεύματος μόνοι σας. Ποιοι θα πληρώσουν τα ίδια και ποιοι θα επιβαρυνθούν με τριπλάσια ποσά. Πώς θα λειτουργεί το πλαφόν στην επιδότηση

"Ηλεκτροσόκ": Ερχεται αύξηση πάνω από 400% στους λογαριασμούς και «πλαφόν» στις επιδοτήσεις

Αντιμέτωποι με πρωτόγνωρα «φαινόμενα» θα έρθουν εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές όταν θα ανοίξουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος στους οποίους θα αποτυπώνονται οι χρεώσεις για τις καταναλώσεις του Φεβρουαρίου. Για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο μηχανισμός επιδοτήσεων θα εφαρμοστεί «πλαφόν» στις επιδοτήσεις.

Επίσης, πελάτες πολλών παρόχων που βρέθηκαν σε πολύ ευνοϊκή θέση τον Ιανουάριο καθώς έφτασαν να πληρώνουν ακόμη και 3 λεπτά την κιλοβατώρα το ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας των πολύ υψηλών επιδοτήσεων, τώρα θα δουν την χρέωση να εκτοξεύεται στα 15 λεπτά. Με αυτά τα δεδομένα, τα νοικοκυριά που έχουν επιλέξει το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανσή τους, θα πρέπει να δείξουν πολύ μεγάλη προσοχή το επόμενο διάστημα. H τελική τιμή λιανικής μιας κιλοβατώρας μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 27 λεπτά για κάποιον που καταναλώνει πάνω από 500 κιλοβατώρες τον μήνα. Είναι ποσό ανά κιλοβατώρα υπερδιπλάσιο σε σχέση με το τρέχον κόστος του πετρελαίου θέρμανσης ή του φυσικού αερίου.

Το fpress.gr επικαιροποίησε και παρουσιάζει το εργαλείο υπολογισμού του λογαριασμού του ρεύματος για τον Φεβρουάριο προκειμένου ο καθένας να κάνει τους υπολογισμούς του. Το μόνο που χρειάζεται είναι η αναγραφή της χρέωσης ανά κιλοβατώρα που προσφέρει ο πάροχος και η εκτιμώμενη μηνιαία κατανάλωση. Κάντε τις «ασκήσεις» και θα διαπιστώσετε την ακρίβεια των λεγομένων.

Ο πελάτης μεγάλου ιδιωτικού παρόχου πλήρωνε τον Ιανουάριο 45 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αν όμως πλήρωνε τον λογαριασμό εμπρόθεσμα, η χρέωση έπεφτε στα 36 λεπτά. Και με την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης των 33 λεπτών, το κόστος περιοριζόταν στο πολύ χαμηλό επίπεδο των 3 λεπτών μόλις. Για τον Φεβρουάριο, η χρέωση έχει πέσει ήδη στα 20 λεπτά. Όμως και η επιδότηση θα πέσει στα 4 λεπτά και αυτό θα ισχύει μόνο για τις καταναλώσεις έως 500 KWh. Ως εκ τούτου, η τελική χρέωση θα είναι 16 λεπτά. Η απόσταση από τα 3 στα 16 λεπτά θα είναι τεράστια. Από την άλλη, ο πελάτης της ΔΕΗ δεν θα δει καμία απολύτως διαφορά στο τιμολόγιό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ