Προς πλήρη αναμόρφωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς

Προς πλήρη αναμόρφωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς

Ζαββός: Θέλουμε να ανατάξουμε κεφαλαιαγορά, χρηματιστήριο και χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας

«Το χρηματοπιστωτικό σύστημα για έναν επενδυτή θα πρέπει να εμπνέει αξιοπιστία, εμπιστοσύνη και ασφάλεια και το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός κατά την πρώτη ημέρα επεξεργασίας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής του σχεδίου νόμου ««Εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών, σύγχρονη αγορά κεφαλαίου, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, μέτρα προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1131 και άλλες διατάξεις».

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός επισήμανε ότι αυτό το σχέδιο νόμου έρχεται σε «μια περίοδο η οποία είναι κρίσιμη και σημαντική, ιδιαίτερα γιατί καθώς βρισκόμαστε στην επαύριον του σκανδάλου, της Folli-Follie, που ξέρουμε πόσο καταρράκωσε και αμαύρωσε την εικόνα της χώρας μας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα».

Επιδιώκουμε, τόνισε ο κ. Γ . Ζαββός «σύντομα και με στέρεα βήματα, να αναβαθμίσουμε, να ανατάξουμε την ελληνική κεφαλαιαγορά, το ελληνικό χρηματιστήριο και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα» γιατί από το σκάνδαλο της Folli-Follie «πολλοί έχασαν τα λεφτά τους και στιγμάτισε ολόκληρη την εγχώρια επιχειρηματική και χρηματιστηριακή κοινότητα ιδιαίτερα σε μια συγκυρία που η χώρα μας παλεύει να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές». Αυτές είπε «οι κερκόπορτες πρέπει να κλείσουν».

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο υφυπουργός, ανέφερε πως με τις παρεμβάσεις που θεσπίζονται «αποσκοπούμε στην προστασία ακριβώς των επενδυτών και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς». Γιατί «όλη η αλυσίδα εκείνων των παραγόντων που λειτουργεί ως ιμάντας άντλησης πόρων από το χρηματιστήριο πρέπει να διέπεται από κανόνες διαφάνειας και επάρκειας» Στόχοι μας είπε ο κ. Γ. Ζαββός είναι να «χτυπηθεί» η μορφή του παρασιτικού και κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Χρηματιστηρίου.

Να αναδείξουμε τον επενδυτικό και αναπτυξιακό του χαρακτήρα, που θα προστατεύει τους επενδυτές και ιδιαίτερα τους μικρομετόχους». Τόνισε «τη σημασία που έχει στο διοικητικό συμβούλιο των εισηγμένων εταιρειών, να υπάρχει θέσπιση κριτηρίων καταλληλότητας. Να υπάρχουν διακριτές εσωτερικές επιτροπές για τη διασφάλιση της θεσμικής λειτουργίας των εισηγμένων εταιρειών.

Ο υφυπουργός, ειδικά για τους ορκωτούς ελεγκτές ανέφερε πως επειδή αποτελούν ένα σημαντικό κρίκο αυτής της «αλυσίδας» επενδυτικής αξιοπιστίας. θεσπίζεται ο πρόεδρος της ΕΛΤΕ, δηλαδή των ορκωτών λογιστών, να είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Επίσης έχει ζητηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και από την ΕΛΤΕ στο άμεσο επόμενο διάστημα, να ετοιμάσουν ένα "memorandum of understanding" στο οποίο θα προβλέπονται αυτοματοποιημένοι μηχανισμοί ανταλλαγής πληροφοριών και πορισμάτων ελέγχων, για τη διευκόλυνση του έργου των εποπτικών αρχών. Και ανέφερε πως το υπουργείο θα προτείνει ποινές, που φτάνουν το ένα εκατομμύριο για παραβάσεις στις οποίες υποκύπτουν ορκωτοί ελεγκτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ