Επιτυχημένη έξοδος στις αγορές με άντληση 3 δισ. και επιτόκιο 1,55%

Στα 17 δισ. οι προσφορές

Επιτυχημένη έξοδος στις αγορές με άντληση 3 δισ. και επιτόκιο 1,55%

Θέλοντας να διατηρήσει «ζεστή» τη σχέση  με τις αγορές, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχώρησε στην έκδοση νέου ομολόγου 10ετούς διάρκειας με συντονιστές τις  BNP Paribas,  Bank of America Securities,  Deutsche Bank,  Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν ισχυρό, καθώς συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές 17 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα «ζητούσε» αρχικά 2,5 δισ. και έκανε τελικά δεκτές προσφορές συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.

Με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου το Ελληνικό Δημόσιο στοχεύει στην ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων, ώστε να χρηματοδοτηθούν τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω πανδημίας.

Το αρχικό επιτόκιο είχε οριστεί στο mid swap συν 170-175 μονάδες βάσης, δηλαδή στο 1,65% με 1,70%, ενώ έκλεισε στο 1,55%.

Η απόδοση του 10ετούς βρισκόταν πριν από λίγο στο 1,40%.

Η σημερινή κίνηση εντάσσεται στην στρατηγική απόφαση που λάβει η κυβέρνηση να τηρήσει κατά γράμμα το φετινό πρόγραμμα δανεισμού (σ.σ έχουν αντληθεί 4,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα) ώστε να διατηρηθούν στο ύψος τους τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και να μην χρειαστεί σε αυτή τη φάση ούτε να πειραχθεί το σκληρό μαξιλάρι το 15,7 δισ. ευρώ ούτε να γίνει προσφυγή στο δανειακό πρόγραμμα του ESM έστω και αν αυτό έχει χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ