Με μείον 11 δισ. αφήνει τη χρονιά το Χρηματιστήριο

Με μείον 11 δισ. αφήνει τη χρονιά το Χρηματιστήριο

Από τις 818,51 μονάδες της αρχής του έτους ο γενικός δείκτης αποχαιρετά το 2018 από τις 613,30 μονάδων, έχοντας υποχωρήσει κατά 25,07% στη διάρκεια της χρονιάς.

Η πτώση αυτή μεταφράζεται σε χαμένη χρηματιστηριακή αξία 11 δισ. ευρώ για τις μετοχές των εισηγμένων επιχειρήσεων, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά σχεδόν 50%.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης, στις 20 Αυγούστου του 2018, δεν συνέβαλε στην ενίσχυση της χρηματιστηριακής αγοράς η οποία στους μήνες που ακολούθησαν είχε να διαχειριστεί τον απόηχο της υπόθεσης Folli Follie αλλά και την έξοδο των μετοχών της Εθνικής, της Πειραιώς από τους δείκτες της MSCI.

Για το 2019 οι ειδικοί προβλέπουν πως η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί τόσο λόγω της εσωτερικής επικαιρότητας όσο και λόγω του διεθνούς περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, οι εθνικές εκλογές (όποτε και αν γίνουν), οι ευρωεκλογές και το ειδικό μήνυμα που μπορεί να εκπέμψουν ανά την Ε.Ε. με την ενδεχόμενη άνοδο ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών δυνάμεων, οι εμπορικές διενέξεις με επίκεντρο τις ΗΠΑ, η πορεία των οικονομιών της Ευρωζώνης και, περισσότερο ίσως από όλα τα άλλα, η πορεία της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να αφήσουν το αποτύπωμά τους και στην ελληνική αγορά κεφαλαίου.

Τα στατιστικά για το 2018 αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι για τέταρτη συνεχή χρονιά υποχώρησε η αξία των συναλλαγών με τον μέσο ημερήσιο τζίρο να διαμορφώνεται στα 55 εκατ. ευρώ, από 59 εκατ. το 2017 και 85 εκατ. ευρώ το 2015.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE LARGE CAP κλείνει το 2018 με πτώση 23,75 %, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP σημειώνει πτώση 19,04%.

Από τους κλαδικούς δείκτες μόνο ο δείκτη του Πετρελαίου έκλεισε με άνοδο, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι δείκτες του Εμπορίου και ο τραπεζικός δείκτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ