ΕΥ: Πως κινήθηκαν οι δημόσιες εγγραφές τους πρώτους εννέα μήνες

ΕΥ: Πως κινήθηκαν οι δημόσιες εγγραφές τους πρώτους εννέα μήνες

Επιβραδύνεται η παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών, εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας και τριγμών στο διεθνές εμπόριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έκθεσης της EY, "Global IPO trends: Q3 2018".

Συγκεκριμένα ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών τους πρώτους εννέα μήνες του 2018 υποχώρησε σε 1.000 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρόκειται για μείωση κατά 18% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, κατά το οποίο είχε καταγραφεί η υψηλότερη δραστηριότητα εννεάμηνου από το 2007.

Ωστόσο, παρά την επιβράδυνση αυτή, η δραστηριότητα του εννεάμηνου του 2018 παρέμεινε πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, με τις διεθνείς αγορές να συγκεντρώνουν 145,1 δις δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 9% σε ετήσια βάση.

Η δραστηριότητα κατά το γ' τρίμηνο του 2018 (302 δημόσιες εγγραφές και έσοδα 47,1 δισ. δολ.) κατέγραψε μείωση κατά 22% ως προς τον αριθμό των συναλλαγών και αύξηση 9% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Οι τομείς της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της υγειονομικής περίθαλψης παρουσίασαν την εντονότερη δραστηριότητα στη διάρκεια του εννεάμηνου, με 468 δημόσιες εγγραφές (47% του συνολικού αριθμού παγκοσμίως), που συγκέντρωσαν συνολικά 62,9 δις δολάρια (43% των συνολικών εσόδων). Παράλληλα, η αύξηση δημοσίων εγγραφών των νεοφυών εταιρειών με αποτίμηση που ξεπερνά το ένα δισ. δολ. (Unicorns) κατά το γ' τρίμηνο του 2018, οδήγησε σε αύξηση των συνολικών κεφαλαίων που αντλήθηκαν κατά το α' εννεάμηνο κατά 9%, έναντι του περσινού αντίστοιχου διαστήματος.

Η περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA) κατέγραψε σημαντική μείωση τόσο ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών (-48%), όσο και ως προς τα συγκεντρωθέντα κεφάλαια (-85%), σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2017. Η δραστηριότητα σημείωσε κάμψη και κατά το σύνολο του α' εννεάμηνου, με τον αριθμό των εγγραφών να μειώνεται κατά 11% και τα αντληθέντα κεφάλαια κατά 24%, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2017.

Η δραστηριότητα στην ΕΜΕΙΑ επηρεάστηκε αρνητικά από την αβεβαιότητα ως προς τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, την επικείμενη προθεσμία για τη λήξη των διαπραγματεύσεων του Brexit, και την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αναμενόμενης μεγαλύτερης δημόσιας εγγραφής στην ιστορία παγκοσμίως. Ωστόσο, η περιοχή κατατάσσεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη και πιο βιώσιμη παγκόσμια αγορά ως προς τον αριθμό των εγγραφών, με τη συμμετοχή της στην παγκόσμια αγορά να αυξάνεται στο 33%.

Οι μέσες αποδόσεις πρώτης ημέρας για τις δημόσιες εγγραφές στα κεντρικά χρηματιστήρια της EMEIA διαμορφώθηκαν στο 12%, ενώ οι τρέχουσες αποδόσεις μετά τις δημόσιες εγγραφές έφθασαν κατά μέσο όρο το 25%, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις δημόσιες εγγραφές που τελικά ολοκληρώνονται.

Τον Ιούλιο, πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η πρώτη, μετά από αρκετό διάστημα, δημόσια εγγραφή της Εταιρείας Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών, CNL Capital, η οποία συγκέντρωσε 461 εκατ. δολάρια.

Η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών στην Αμερικανική Ήπειρο παρέμεινε ισχυρή κατά το α' εννεάμηνο του 2018, με τον αριθμό των εγγραφών να φθάνει τις 195, καταγράφοντας αύξηση κατά 27%, και τα αντληθέντα κεφάλαια να αυξάνονται κατά 41%, αγγίζοντας τα 50,1 δις δολάρια. Στις ΗΠΑ, ολοκληρώθηκαν 47 δημόσιες εγγραφές κατά το γ' τρίμηνο του 2018, από τις οποίες συγκεντρώθηκαν 11,9 δις δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 150% ως προς τα έσοδα, και 31% ως προς τον αριθμό των εγγραφών, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η προσοχή επικεντρώθηκε στο Χονγκ Κονγκ, παρά την αποκλιμάκωση της δραστηριότητας στην περιοχή. Οι δημόσιες εγγραφές στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν σημαντική αύξηση κατά το γ' τρίμηνο του 2018, τόσο ως προς τον αριθμό, όσο και ως προς τα έσοδα, συγκεντρώνοντας το 18% των δημοσίων εγγραφών και το 49% των αντληθέντων κεφαλαίων παγκοσμίως. Τρεις μεγάλες δημόσιες εγγραφές, εκ των οποίων δύο Unicorns, ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο, αναδεικνύοντας το Χονγκ Κόνγκ στο κορυφαίο χρηματιστήριο παγκοσμίως ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια κατά το γ' τρίμηνο. Το Χονγκ Κονγκ ήταν, επίσης, ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός για διασυνοριακές δημόσιες εγγραφές, μετά τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ