«Ταρακουνάει» τις ευρωπαϊκές αγορές η Ιταλία

«Ταρακουνάει» τις ευρωπαϊκές αγορές η Ιταλία

 

Βουτιά σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές εν μέσω ανησυχιών για την ευρωζώνη καθώς η Ιταλία προχωρά προς μια νέα προεκλογική εκστρατεία, η οποία θα μπορούσε να αποκτήσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την παραμονή στο ευρώ.

Την ίδια στιγμή ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα, ενώ πτωτικά κινείται και το ευρώ. Έναντι του δολαρίου, το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε κατά 0,8% στο 1,1531 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Νοεμβρίου.

Η πολιτική αβεβαιότητα σε Ιταλία και Ισπανία και οι έντονες ανησυχίες σε Βρυξέλλες και Βερολίνο περιπλέκουν τις συζητήσεις και για το ελληνικό χρέος, θέτοντας υπό πίεση τα ελληνικά ομόλογα.

Το κλίμα στα ελληνικά ομόλογα έχει επιδεινωθεί έντονα πλέον, με αποκορύφωση την σημερινή ημέρα, θέτοντας σημαντικά ερωτηματικά στον δρόμο της «καθαρής εξόδου» της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομόλογου έχει φθάσει το 4,8% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (με απόδοση 0,28%) να κυμαίνεται στο 4,52%.

Στις αρχές του 2018 η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 3,7% και το περιθώριο έναντι των γερμανικών (0,58%) κυμαίνονταν στο 3,12%. Δηλαδή από τότε μέχρι σήμερα καταγράφεται μία αύξηση του περιθωρίου κατά 1,4%.

Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας με αυτή του 10ετούς Πορτογαλικού τίτλου να κυμαίνεται στο 2,15% από 1,8% που ήταν στις αρχές του έτους. Ωστόσο το περιθώριο των Πορτογαλικών ομολόγων στο ίδιο διάστημα έχει αυξηθεί λιγότερο σε σχέση με των ελληνικών κατά μόλις 0,65% στο 1,87% από 1,22% αντιστοίχως.

Οι εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων αποδίδονται στην πολιτική αστάθεια που έχει δημιουργηθεί στην Ιταλία. Στη Ρώμη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει εκτοξευτεί στο 3,1% από 1,9% που ήταν στις αρχές του έτους. Πιέσεις δέχεται για τον ίδιο λόγο και το ευρώ, το οποίο πριν από λίγο υποχώρησε κάτω από τα 1,16 δολ. και διαπραγματεύονταν στα 1,1547 δολ.

«Απειλεί» με υποβάθμιση ηMoody’s

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την Ιταλία, εάν οι δημοσιονομικές πολιτικές της επόμενης κυβέρνησης δεν καταφέρουν να θέσουν το ποσοστό του δημόσιου χρέους της χώρας σε βιώσιμη καθοδική πορεία.

Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων λίγων ημερών δεν έχουν σχέση με την απόφαση της Παρασκευής να τεθεί η πιστοληπτική αξιόλογηση της Ιταλίας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο. Ο Moody’s αναφερόταν στην αποτυχημένη προσπάθεια της Λέγκας και του Κινήματος των 5 Αστέρων να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ο διεθνής οίκος πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση της Ιταλίας θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από τη συνηθισμένη περίοδο των τριών μηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ