Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την απεργία των εργαζομένων της, σήμερα και αύριο

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την απεργία των εργαζομένων της, σήμερα και αύριο

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι η απεργία δεν επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία της

Οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχωρούν σε 48ωρη απεργία, σήμερα και αύριο ( 7 και 8 Νοεμβρίου), με βασικό αίτημα την οργανωτική αναβάθμιση της εποπτικής αρχής. Όπως υποστηρίζουν, η αλματώδης αύξηση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στο πλαίσιο των απαιτήσεων τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της εθνικής νομοθεσίας, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη αποχώρηση του προσωπικού της, αντιμετωπίζεται από τη Διοίκησή της χωρίς κεντρικό συνολικό σχεδιασμό με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι η απεργία δεν επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία της και επισημαίνει τα εξής:

- Η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει προβεί σε επανειλημμένες ενέργειες σχετικά με την αποτελεσματικότερη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της. Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις προσωπικού, πράγματι υπάρχει πρόβλημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία της. 'Αλλωστε, τα τελευταία δύο έτη ο αριθμός των υπαλλήλων παρέμεινε ο ίδιος, με αυξημένες όμως αρμοδιότητες.

- Στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναφέρεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώνουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα ο,τιδήποτε πληροφορούνται, με κάθε τρόπο, σχετικό με αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Ειδικότερα το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με το νέο ν. 4443/16, έχει υποχρέωση να υποβάλλει στον Εισαγγελέα μηνυτήρια αναφορά, εφόσον διαπιστώνεται η διάπραξη αξιόποινης πράξης αυτού του νόμου (κατάχρηση προνομιακής πληροφόρησης ή κατάχρηση αγοράς).

Είναι προφανές ότι η αρμοδιότητα αυτή ασκείται από το ΔΣ, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να παραθέσουν τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την άσκηση της μηνυτήριας αναφοράς.

Επομένως, το ΔΣ είναι πάντα έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του. Χωρίς να ζητάει από τις αρμόδιες υπηρεσίες κάτι που δεν προβλέπεται στο νόμο, αλλά αντίθετα ζητάει την εφαρμογή του νόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ