Η Τράπεζα Πειραιώς διευρύνει τις εταιρικές χρηματοδοτήσεις της με κριτήρια ESG

 Η Τράπεζα Πειραιώς διευρύνει τις εταιρικές χρηματοδοτήσεις της με κριτήρια ESG

Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει υλοποιήσει ένα αριθμό τέτοιων συμβάσεων που αφορούν μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, με συνολικό ποσό περίπου €350 εκ.


Η Τράπεζα Πειραιώς διευρύνει συνεχώς τις χρηματοδοτήσεις της σε μικρές και μεσαίες επιλεγμένες επιχειρήσεις, με κριτήρια που αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance – ESG). Τα κριτήρια αυτά συνδυάζουν την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει υλοποιήσει ένα αριθμό τέτοιων συμβάσεων που αφορούν μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, με συνολικό ποσό περίπου €350 εκ.

Πρόσφατα η Τράπεζα προχώρησε σε νέα χρηματοδότηση προς την εταιρεία ΡΟΥΣΣΑΣ ΑΕ. εντάσσοντας σε αυτή κριτήρια ESG. Η εταιρεία δραστηριοποιείται από το 1952 με στόχο την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, με αγνά υλικά, ακολουθώντας πιστά παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής. Η εταιρεία ΡΟΥΣΣΑΣ βρίσκεται εγκατεστημένη στον Αλμυρό Μαγνησίας, σε ένα τεχνολογικά προηγμένο εργοστάσιο εμβαδού 6.500 τ.μ. Η εταιρεία υπήρξε πρωτοπόρος στην παραγωγή βιολογικής φέτας στην Ελλάδα και παραμένει ο κυριότερος παραγωγός αυτού του προϊόντος, ενώ επιπλέον, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός συσκευασμένης φέτας. Όλες οι συσκευασίες παράγονται από υλικά εξαιρετικής ποιότητας και κατά το δυνατόν ανακυκλώσιμα, φιλικά προς το περιβάλλον, τα οποία, με το πέρασμα του χρόνου, αποδομούνται με φυσικό τρόπο χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον και την πανίδα.

Έχει έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα, καθώς εξάγει πάνω από το 90% της ετήσιας παραγωγής της σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Αυστραλία, Μέση και Άπω Ανατολή. Προϊόντα της εταιρείας έχουν βραβευθεί επανειλημμένα για την εξαιρετική ποιότητά της και διατίθεται στην διεθνή αγορά με την ονομασία «Ρούσσας» (Roussas) (Ευρώπη, Αυστραλία) ή με την εμπορική ονομασία «Mt. Vikos» (ΗΠΑ, Καναδάς) και «Mt. Athos» (Αυστραλία, Ασία).
Στο πλαίσιο της νέας χρηματοδότησης, μεταξύ άλλων, η εταιρεία ΡΟΥΣΣΑΣ, έχει θέσει ως στόχο την βελτιστοποίηση της παραγωγικής της διαδικασίας, για την μείωση των φυσικών πόρων που απαιτούνται για τη παραγωγή των προϊόντων της καθώς και την λήψη πρόνοιας για την διασφάλιση των βέλτιστων περιβαλλοντικών και εργασιακών συνθηκών.

Επισημαίνεται ότι η Πειραιώς είναι η πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα που προχώρησε στην παροχή χρηματοδοτήσεων με ESG χαρακτηριστικά και ρήτρες περιβαλλοντικής αειφορίας σε κλάδους, από την ενέργεια, την ναυτιλία και τη βιομηχανία, αποδεικνύοντας στην πράξη τη δέσμευσή της στην προώθηση της βιώσιμης οικονομίας.
Στο πλαίσιο των σχετικών συμφωνιών, οι επιχειρήσεις δεσμεύονται στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, θέτοντας κατά περίπτωση συγκεκριμένους στόχους που μεταξύ άλλων αφορούν:
• Τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας με μείωση της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος
• Τη μείωση των εκπομπών CO2 ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος
• Τη μείωση της κατανάλωσης νερού ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος
• Τη μείωση των απορριμμάτων από την παραγωγική τους διαδικασία
• Την αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών
• Την εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής και ενεργειακής διαχείρισης, όπως το ISO 14001 και ISO 50001

Μέσω αυτών των συμβάσεων η Τράπεζα υποστηρίζει ενεργά την χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος κυκλική οικονομία, ενώ παράλληλα λαμβάνει υπόψη θέματα που αφορούν την επίδραση των χρηματοδοτήσεων στην Κοινωνία. Το περιβαλλοντικό όφελος που αναμένεται να επιτευχθεί τα επόμενα έτη από την ενεργή σύμπραξη των επιχειρήσεων και της Τράπεζας Πειραιώς θα συμβάλει στην μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, στην ορθολογική χρήση πρώτων υλών, καθώς και γενικότερα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ