H EKT ρίχνει ζεστό χρήμα στην αγορά - «Μέσα» και η Ελλάδα με 12 δισ. ευρώ

Τι είναι το PEPP - Αναμένεται η αντίδραση στην αγορά ομολόγων μετά το "πακέτο μαμούθ"

H EKT ρίχνει ζεστό χρήμα στην αγορά - «Μέσα» και η Ελλάδα με 12 δισ. ευρώ

Ποσό της τάξεως των 12 δισ. ευρώ από το «πακέτο μαμούθ» των 750 δισ. ευρώ που αποφάσισε να ρίξει στην αγορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιστοιχεί στην Ελλάδα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Η ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, εντάσσεται στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε τα ξημερώματα η ΕΚΤ και αυτό σημαίνει –όπως αναφέρει και ο υπουργός Οικονομικών- ότι θα αποκλιμακωθούν οι πιέσεις που ασκούνται έντονα ειδικά τις τελευταίες ημέρες στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς έφτασε ακόμη και στο 4% μέσα σε λίγα 24ωρα μετά τον τριπλασιασμό του καθώς το ράλι ξεκίνησε από το 0,95% που ήταν και το ιστορικό χαμηλό.

 

«Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας» αναφέρει σε δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών.

Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί για το νέο πρόγραμμα τίτλοι. Το συνολικό ύψος του προγράμματος που ανακοίνωσε η ΕΚΤ υπό τον τίτλο PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme). Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η Eλλάδα ουδέποτε συμμετείχε λόγω του ότι δεν διέθετε επενδυτική βαθμίδα. Και σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα: «Αποτελεί έμπρακτη στήριξη στη χώρα μας και συνιστά ένδειξη εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της Κυβέρνησης για τη διαχείριση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης. Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Είναι και αυτή η απόφαση, μετά την πρόσφατη του Eurogroup, ένα ακόμη δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος-μέλος, και όχι ως μία εξαίρεση.Με μεθοδικότητα, σχέδιο και αυτοπειθαρχία, δρώντας γρήγορα και αποφασιστικά, θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές από τη μάχη με την υγειονομική κρίση, με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές απώλειες».

Το PEPP θα σταματήσει μόλις κριθεί πως η κρίση έχει περάσει αλλά «σε κάθε περίπτωη όχι πριν το τέλος του έτους», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ, όπου ρητώς αναφέρει πως κάνει δεκτό το σχετικό αίτημα της Αθήνας για υπαγωγή και των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα.

Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει πως θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας της και τονίζει πως είναι έτοιμη να επεκτείνει τα προγράμματα αγοράς τίτλων ή να προσαρμόσει κατάλληλα τη σύνθεση τους για όσο διάστημα απαιτηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ