Επιστρέφουν οι καταθέτες στα γκισέ των τραπεζών

Οι ιδιωτικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αυξάνονται σταθερά από τις αρχές του έτους

Επιστρέφουν οι καταθέτες στα γκισέ των τραπεζών

 

Η ταχεία ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του μνημονίου είχε ευεργετική επίδραση στην ψυχολογία των αποταμιευτών, όπως προκύπτει άλλωστε και από την πορεία της καταθετικής βάσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον προηγούμενα μήνα, τα υπόλοιπα εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2015, σημειώνοντας άνοδο της τάξης των 1,1 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Η ενίσχυση αυτή προήλθε στο μεγαλύτερο βαθμό από τις καθαρές εισροές ύψους 890 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν στους λογαριασμούς των ιδιωτών πελατών των τραπεζών.

Το Μάιο τα υπόλοιπα στους προθεσμιακούς λογαριασμούς ενισχύθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα κατά περισσότερο από 450 εκατ. ευρώ, συμπληρώνοντας 11 συνεχείς μήνες ανόδου και διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2016.
Πλέον, από την αρχή του χρόνου το σύνολο των καταθετικών υπολοίπων επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχει ενισχυθεί κατά 1,72 δισ. ευρώ, ενώ από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η άνοδος φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα, οι τραπεζικές διοικήσεις είναι πλέον αισιόδοξες ότι οι καθαρές εισροές του 2018 θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ, με στήριξη και από τα τουριστικά έσοδα, μεγάλο μέρος των οποίων καταλήγει στο σύστημα λόγω της χρήσης των καρτών από τους ξένους επισκέπτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ