Ποιο μήνυμα κομίζει η Νουί στην Αθήνα

Ποιο μήνυμα κομίζει η Νουί στην Αθήνα

Οι κινήσεις που προγραμματίζουν να υλοποιήσουν οι τράπεζες τους επόμενους μήνες στην κατεύθυνση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αιχμή τις ρυθμίσεις, τις πωλήσεις και τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί τόσο με τους τραπεζίτες όσο και με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Την επόμενη εβδομάδα η κ. Νουί θα βρεθεί στην Αθήνα προκειμένου να μεταφέρει πίεση προς τους τραπεζίτες για την εντατικοποίηση των ρυθμίσεων μακροχρόνιου χαρακτήρα και των πλειστηριασμών.

Η επίσκεψη ακολουθεί της ανακοίνωσης των stress tests στα οποία τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα αντεπεξήλθαν ικανοποιητικά. Τo το μήνυμα που θα κομίσει η Γαλλίδα επικεφαλής του SSM είναι πως δεν χωράει εφησυχασμός και πως οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους, να πωλήσουν κόκκινα δάνεια και να περιορίσουν τα λειτουργικά τους κόστη.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν πως μπορεί οι πλειστηριασμοί να κυριαρχούν στην ατζέντα των δανειστών, ωστόσο για τον SSM οι μακροχρόνιες ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν την πλέον κρίσιμη παράμετρο.

Η ΕΚΤ έχει τονίσει σε πολλές περιστάσεις πως είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη καθώς και τη μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών να υπάρξει ταχεία πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των NPEs, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν ανακοινώσει στην ΕΚΤ.

Στα θετικά για τις ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνονται πως πλέον δεν αναζητούν χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, αλλά από τις αγορές, ότι οι καταθέτες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν και πως μετά την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, πιθανώς να έχουν ακόμη περισσότερα κίνητρα να πραγματοποιούν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.