«Φεύγουν» από το άρμα του ELA οι τράπεζες

Η Eurobank ετοιμάζει ομόλογο αλά Εθνική

«Φεύγουν» από το άρμα του ELA οι τράπεζες

 

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας, που άντλησε 750 εκατ. ευρώ μέσω τριετών ομολόγων με απόδοση 2,9% συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον πάνω από 100 θεσμικών επενδυτών, βγαίνει στις διεθνείς αγορές και η Eurobank για την έκδοση καλυμμένου ομολόγου.

Η Eurobank για την προώθηση του ομολόγου της προσέλαβε τις Barclays, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan, Natwest Markets και UBS για να κανονίσουν συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από αύριο, 18 Οκτωβρίου. Έτσι, ξεκινά road show, με παρουσιάσεις της πρωτοβουλίας, οι οποίες θα διαρκέσουν έως την προσεχή Δευτέρα. Θα γίνουν σε Λονδίνο, Μιλάνο, Μόνχαο και Φρανκφούρτη.

Το ομόλογο αναμένεται να έχει τριετή διάρκεια. Το ύψος του θα κινηθεί μεταξύ 300 εκατ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ και το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 3%. Ο τίτλος αναμένεται να αξιολογηθεί με B3 από τη Moody's.

Οι τράπεζες εξακολουθούν να καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών τους από την ακριβή χρηματοδότηση του ELA, ωστόσο δρομολογούν τη σταδιακή απεξάρτησή τους η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 1,5-2 ετών.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται βελτίωση στη ρευστότητα των τραπεζών, η οποία οφείλεται τόσο στην απομείωση των επενδύσεων στα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη, όσο και στη φθηνή χρηματοδότηση μέσω Repos, σε συνδυασμό και με τη δειλή ανάκαμψη των καταθέσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του ELA, με αποτέλεσμα μείωση κατά 2,4 δισ. ευρώ σημείωσε τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), όπως προκύπτει από τη συνοπτική λογιστική κατάσταση. Η χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΤτΕ στις 31 Σεπτεμβρίου είχε υποχωρήσει στα 28,485 δισ. ευρώ από 30,857 δισ. ευρώ στις 30 Αυγούστου και 34,558 δισ. ευρώ στις 31 Ιουλίου 2017.

Οι ομολογιακές εκδόσεις αναμένεται να βελτιώσουν περαιτέρω τη ρευστότητα των τραπεζών προκειμένου να επανεργοποιηθούν οι χορηγήσεις, το οποίο αποτελεί ζητούμενο τόσο των επιχειρήσεων όσο και τον τραπεζών που καλούνται –πιο επιτακτικά από ποτέ– να αυξήσουν τη λειτουργική κερδοφορία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ