Μειώθηκε ξανά ο ELA - Προβληματισμός για τα δάνεια

Μειώθηκε ξανά ο ELA - Προβληματισμός για τα δάνεια
Θετικές είναι οι ενδείξεις για την πορεία του τραπεζικού συστήματος και τη ροή καταθέσεων. Από την άλλη πλευρά έντονη είναι η ανησυχία για την πορεία των δανείων που συνεχίζουν να προβληματίζουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) μειώθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ τον Μάιο η χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ELA γεγονός που αποδίδει στις εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Το όριο της παροχής έκτακτης ρευστότητας ανέρχεται στα 45,3 δισ. ευρώ. Η μείωση του ELA σχετίζεται με τις εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από τον έκτακτο μηχανισμό της ΕΚΤ από τον Φεβρουάριο του 2015, όταν και η κεντρική τράπεζα διέκοψε την απευθείας πρόσβαση στη «φθηνή» χρηματοδότηση.

Τον Ιούνιο του 2016, ωστόσο, η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών αποκαταστάθηκε, με αποτέλεσμα τη σημαντική συρρίκνωση του κόστους δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο είχε σημάνει «συναγερμός» καθώς μετά από μήνες υποχώρησης, είχε καταγραφεί αύξηση κατά 300 εκατ. στο δανεισμό των ελληνικών τραπεζών από τον ELA, στα 43,1 δισ. ευρώ, υποχρεώνοντας την ΤτΕ να διατηρήσει «παγωμένο» το όριο χρήσης. Ωστόσο, το Μάρτιο, ο δανεισμός από τον ELA ξαναπήρε την... κατηφόρα, καταγράφοντας μείωση κατά 700 εκατ. ευρώ στα 42,4 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ